Медия без
политическа реклама

Собствениците на Ефбет са се срещали с Румен Спецов заради Магнитски

ВАС остави на трупчета жалба на майката на Пеевски срещу черния списък

12 Авг. 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Румен Спецов

Собствениците на "Ефбет" Цветомир и Стефан Найденови, които бяха включени в т. нар. български разширен списък по "Магнитски", са се срещали с шефа на НАП Румен Спецов заради списъка. Това се разбира от тяхна жалба до новосъздадената парламентарна комисия по въпроса, цитирана от "Лекс".

Найденови настояват комисията да установи защо въобще са вкарани в черния списък, при положение че са прекратили всякаква свързаност с разследвания бизнесмен Васил Божков, когото САЩ санкционираха за корупция по глобалния закон "Магнитски".

Собствениците на "Ефбет" разказват на депутатите как след като Министерският съвет реши да възложи на работна група да създаде списък на свързаните със санкционираните по "Магнитски", в него е влязла гръцката компания "Интралот". Шест дни по-късно тя е извадена от него, а там се появяват техните имена.

Найденови съобщават, че са се срещнали с шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов и той им е обяснил, че "Интралот" е извадена от списъка, защото е чуждестранна фирма. "Този аргумент трудно може да бъде споделен, предвид наличието и към момента на 15 чуждестранни фирми в публикувания списък", заявяват собствениците на "Ефбет".

После пък шефът на ДАНС Пламен Тончев им казал, че всъщност "Интралот" неоснователно е извадена от разширения списък по "Магнитски" и трябва да бъде върната в него.

Найденови напомнят, че министърът на финансите Асен Василев заяви, че изваждането на "Интралот" от списъка е заради допусната фактическа грешка при вписването в Търговския регистър и Васил Божков неправилно е фигурирал като краен действителен собственик, но тя вече е поправена.

"В противоречие c горното, липсва каквато и да е било промяна по партидите в Търговския регистър на свързаните с Божков дружества "Лотери Дистрибюшънс" ООД,  "Нешънъл Лотери" ООД и "Нумерикъл Геймс" ООД, в които "Интралот" АД продължават да фигурират освен като действащ и активен съдружник, притежаващ 49% от капитала им, и като действителен краен собственик и до днес, без да е налице никаква поправка.

В посочените дружества ние също неправилно сме посочени като действителни собственици, като към момента на декларирането, нито един от нас не е притежавал достатъчен процент от дяловете, а от 25 март 2020 г. насам нямаме абсолютно никакво участие в посочените дружества, за което още на 15 юни 2021 г. представихме на Постоянната работна група, категорични писмени доказателства, но същата бездейства и до днес", пишат Найденови.

Пред парламентарната комисия те подчертават, че те не са санкционирани по глобалния закон "Магнитски", но са потърпевши от последващите "необосновани и незаконосъобразни действия на компетентните национални органи - МФ, НАП и ДАНС". Найденови настояват депутатите да проверят законосъобразността, ефективността и адекватността на действията на тези органи срещу тях и молят да бъдат изслушани от комисията.

И майката на Пеевски обжалва

Майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, е поредният човек, включен в черния списък заради американските санкции "Магнитски", който атакува в съда решението на служебното правителство за съставянето му. Това видя "Сега" в електронното деловодство на Върховния административен съд.

Засега жалбата на Кръстева е оставена без движение, тъй като към нея не е приложено пълномощно от адвоката й. На 4 август съдът е указал на Кръстева да представи пълномощно, иначе жалбата й ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство - прекратено. 7-дневният срок започва да тече от съобщаването на разпореждането и още няма данни дали майката на санкционирания от САЩ за корупция Пеевски, е пратила нужния документ в съда.

Кръстева вече възрази пред финансовото министерство срещу включването си в черния списък. "Тя твърди, че няма нищо общо с господин Пеевски", съобщи през юни финансовият министър Асен Василев. 

След антикорупционните санкции, които САЩ наложиха на Пеевски и на друг известен бизнесмен - Васил Божков, както и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българските власти изготвиха разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Сред имената фигурира и Кръстева, която през годините бе негов съдружник в медийните му и в други негови бизнесначинания. Идеята е другите фирми да бъдат предупредени да не работят с включените в списъка, защото има риск санкциите "Магнитски" да застигнат и тях. 

Делян Пеевски, както и Божков и Желязков, вече атакуваха пред ВАС решението на правителството за списъка. Делата, заведени от тях, все още не са насрочени. Други от процесите срещу санкциите, заведени от името на засегнатите дружества, ще тръгнат по същество през ноември.

Делян Пеевски е атакувал пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски" и вкарването им в черни списъци. Това видя "Сега" в електронното деловодство на съда.

 

Поредна временна анкетна комисия създаде Народното събрание. Новият орган ще проучва работата на държавните органи по отношение на българските граждани, санкционирани по американския закон „Магнитски“.

 

Още по темата