Quantcast
Здравният министър замаза скандал за нова частна болница | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Здравният министър замаза скандал за нова частна болница

Бившият министър Костадин Ангелов обвини наследника си в безочлива лъжа
Обновена
6 454
 Илияна Кирилова
До няколко дни България ще влезе в оранжевата зона и мерки ще трябва да се вземат, предупреди здравният министър Стойчо Кацаров

Скандалът с проекта за изграждане на нова частна болница в Казичене се разраства. Според медийни публикации искането за откриване на нова болница е внесено в МЗ веднага след началото на мандата на здравния министър Стойчо Кацаров. Инвеститор е Многопрофилната болница за активно лечение "Сърце и мозък", свързвана с Тихомир Каменов. Съобщение за предстоящото строителство в Казичене се е появило и във фейсбук страницата на районния кмет на Панчарево, като според експерти е показателно, че строителството се обявява преди получена зелена светлина за проекта. Според проекта болницата трябва да е с хеликоптерна площадка и 14 отделения. Готовност да финансира подобна мегаболница след 2024 г. декларира и НЗОК въпреки липсата на яснота за бюджета на институцията дори за тази година. 

Информациите за инвеститорските намерения явно са стигнали до президента Румен Радев, защото той недвусмислено и открито предупреди, че не трябва да се работи в тази посока. "Не само, че не трябва да се работи в това направление, но дори не трябва да се мисли в тази посока. Болници, които ще бъдат активни след 2024-та", заяви Радев в рамките на проведената при него среща за готовността за нова вълна на коронавирусната епидемия.

В ефира на Нова тв днес Кацаров заяви, че се е поинтересувал от документите, след като разбрал от медиите, а процедурата още дори не е стигнала до министерство на здравеопазването. Той отрича да има конфликт с президента Румен Радев за този проект, както и за която и да е друга болница.

"Не съм имал никога разговор с президента по тема тази или друга болница. Разбрах за нея заради медийния интерес - това е процедура, които дори не е достигнала до МЗ", коментира Кацаров. Крахът на такъв мегапроект бил предизвестен от развитието около друга болница - неслучилата се нова детска болница в кампуса на Медицинска академия, за която той обеща утре да изнесе всички факти на изслушване на парламента.

"Безочлива лъжа", написа в свой пост по темата бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов. "Още в началото на юни в министерството на здравеопазването са постъпили документи и заявление за разрешение на медицински дейности за частната болница в Казичене. На 21-ви юли министерството на здравеопазването възлага на подопечната си Изпълнителна агенция “Медицински надзор” да даде становище във връзка с молбата за разрешение за дейност на частната болница в Казичене. Такива са фактите. И за всичко това има писмена следа и документи!  Доказателства, които оборват лъжата, изречена от Кацаров тази сутрин", е  написал Ангелов. 

 

 

НЯМА ПАРИ

Здравният министър за пореден път предупреди, че ако скоро не се приеме актуализация на бюджета, правителството няма да има възможност да изплати компенсации на медиците за първа линия. "По отношение на мерките за подпомагане - няма никакви пари в момента. За първа линия сме изплатили средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия", каза той и предупреди, че заради липсващата актуализация могат да възникнат и проблеми с осигуряването на лекарства у нас.

Министърът отново защити новата методика за изплащане на въпросните компенсации, която засяга не само медиците от спешните центрове, които вчера протестираха срещу нея, но и здравната администрация и болничната и доболничната помощ. "Ако един човек е работил 3 дни, а друг 30 дни, и двамата досега получаваха еднаква компенсация. Ние смятаме, че това не е справедливо и парите трябва да са пропорционално на отработеното време. В спешната помощ има хора, които дават допълнителен труд. Тези, които са с 1-2 дежурства повече на месец, ще получат и над 1000 лв. досега това не бе възможно", поясни той. 1000 лв. няма да получат тези, които нямат досег с болни от коронавирус, "стоят, правят кафе или вдигат телефона", стана ясно от думите му.

 

ЗАТЯГАНЕ - ДО ДНИ?

По повод вчерашния гаф с шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев, който обяви налагането на ограничения в София от днес заради навлизане на столицата в "оранжевата зона", Кацаров посочи, че той е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в Плана за действие при нова вълна на коронавирус ясно е разписано, че критерият е 14-дневната заболяемост. "Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не", поясни министърът.

Кацаров все пак даде да се разбере, че България ще навлезе в "оранжевата зона" по разпространение на коронавируса до няколко дни, което ще наложи предприемането на мерки. "Към момента данните за страната не изискват налагането на ограничения. Тя обаче ще навлезе в "оранжевата зона" в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат", обясни той. По думите му ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове. "Мерките в "оранжевата зона" предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в „оранжевата зона”, планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне", категоричен бе здравният министър.

 

НОВ ПАКЕТ

Министърът обяви и, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол. "Като допълнителна възможност да се намали натискът за хоспитализация на всички пациенти, които са с COVID-19. Ще платим лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия", каза той. 

 

Още

Оздравелият Никита Михалков излиза отново на театралната сцена

28.01.2023

1059
Газовите фирми ще заведат дела заради двойния аршин на държавата

17.01.2023

Обновена

3892
60 000 китайци са починали от COVID-19 само за пет седмици

14.01.2023

1003