Медия без
политическа реклама

И ДБ ще гласува срещу проектокабинета

Трябва всички, без ГЕРБ и ДПС, веднага да започнем разговори за третия мандат, обяви съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов

10 Авг. 2021Обновена
Брифинг на "Демократична България"

Брифинг на "Демократична България"

Posted by bTV Новините on Tuesday, August 10, 2021

"Демократична България" също няма да подкрепи предложения от "Има такъв народ" проект на кабинет. Това съобщи съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов в парламента. Решението е взето с единодушие от трите партии, влизащи в ДБ, и от парламентарната група. "Не можем да допуснем да предадем своите избиратели, които поискаха промяна, подкрепяйки правителство, което не може да се нарече правителство на промяната", заяви Иванов.

След като предния ден ИБГНИ направи същото, на практика предложението на ИТН остава на милостта на БСП и ДПС, които все още не са обявили какво ще правят.

Ден дни преди гласуването в пленарна зала на предложения от "Има такъв народ" проектокабинет с премиер Пламен Николов, неяснотата около неговата съдба постепенно се избистря.

 

Какво ще се прави

Христо Иванов обяви, че ДБ не се страхува от избори. "Но ние, преди всичко, трябва да мислим за страната. Затова нашият призив е: Не горете мостове. Трябва да започнем тутакси разговори - равноправни, професонални, уважителни, какво да правим с третия мандат ... Всички сме длъжни, извън ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме", апелира Иванов.

Той описа представата си за кабинета като технически, без ярки политически лица, с участието на изявени министри от служебния кабинет и времеви хоризонт от около 6-7 месеца. Тезата му, общо-взето, съвпада с изразената по-рано днес от Татяна Дончева от ИБГНИ. Това подсказва, че за пореден път двете формации съгласуват политическите си ходове.

"Ние сме готови да преговаряме и да търсим чрез отстъпки някакво взаимноприемливо решение", посочи Иванов. Но уточни, че коалицията му не може да приеме правителство с мандат на БСП. Той призна, че "това ще бъде комбинация, за която никой не е гласувал". "Но ние не можем да позволим страната да бъде хвърлена към следващи избори заради нечия безотговорност и желание да каже: Или ще стане моето, или нищо няма да стане", предупреди съпредседателят на ДБ.

Въпреки пълното разпадане на отношенията между „Има такъв народ” и ИБГНИ, единият от лидерите на коалицията – Татяна Дончева, още смята, че е възможно да се създаде общо правителство с участието на всички формации, които са противници на ГЕРБ и ДПС.

 

Какво не се хареса на ДБ

Като причини ДБ да откаже подкрепа на ИТН, Христо Иванов посочи, че заявените от партията на Трифонов приоритети не отговарят на тези, които защитава коалицията - например, отстраняването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор и на Сотир Цацаров от председателското място в държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ, както и конституционна реформа на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

"Можем ли ние да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а е наложено със заплахи и диктат, което е излъчено от център, който концентрира висока степен на овластяване, който е извън институциите? Не можем. Нали това беше част от проблема със задкулисието и с ГЕРБ", мотивира се Иванов. "Този състав на Министерския съвет е най-слабият, който някога е излъчван", беше категоричен десният политик за проектокабинета. И напомни за скандалното интервю на кандидат-шефа на МВР Петър Илиев: "Представяте ли си какво друго бихме могли да видим от тази торба котки, която ни се предлага да подкрепим?"

Той добави, че зад правителството на ИТН наднича ДПС. Единственият аргумент в подкрепа на твърдението му обаче беше, че хората на Трифонов са провели консултации с депутатите на Ахмед Доган. "Въпреки това, ние смятаме, че едно споразумение с ограничен времеви обхват, с много ясни параметри, което структурира едно мнозинство с насрещно поети ангажименти, може да редуцира риска от това ДПС да влезе през задната врата в търпима степен за тези 8 месеца", витиевато обясни десният политик защо биха продължили разговорите с формация, която смятат за близка до Доган.

Той изрази неудовлетворение, че ИТН възнамерява да разчита на плавещо мнозинство. "Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв е съставът на Министерски съвет. И не става дума за порции. Ако ще си говорим на такъв профански език, ние можем да попитаме: вие как с 65 гласа искате да вземете всичко и да го дадете на хора, които никой не познава?", негодуващо коментира Иванов обвиненията на ИТН, че десните саботират правителството, защото искат постове.

Още по темата