Медия без
политическа реклама

Имаме 100% ръст на туристите и 1 хотел със 100% ваксиниран персонал

Хотелите били пълни, но само един имал стикер „100% ваксиниран персонал“

08 Авг. 2021
Илияна Кирилова
Плажовете по южното ни Черноморие са пълни.

По предварителни данни за периода май-юли туристите у нас са били 2,2 милиона. От тях близо 1.5 млн. са били българи, предпочели да почиват в страната. Това е 100% повече от миналата година, но ръстът на гостите от чужбина е още по-голям — Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%… Тези данни съобщи в предаването „Неделя 150“ на програма Хоризонт на БНР служебният министър на туризма Стела Балтова. 

Ако няма резки промени в епидемичната ситуация, можем да очакване, че и август ще е успешен за българския туризъм, прогнозира министърът, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките. В случай на нарастване на заразените вече са определени и два  карантинни хотели за туристите-контактните лица на заразени с COVID-19 — един за северната и един за южната част на Черноморието, посочи тя.

Тазгодишната ситуация с туризма у нас може да се окаже добър опит, за да може идната година българите отново да изберат страната като място за почивка, смята министърът, но отбеляза, че има и още какво да се желае за привличане на повече гости.  

Така например само на едно място по Черноморието имало табела „100% ваксиниран персонал“.  Съвсем скоро щели да сложат същия знак на още един хотел и една туроператорска компания. Това били индивидуални решения, но търговската логика сочела, че туристите предпочитат места, където всеки е ваксиниран. „Обмисляме  да насърчим хората да се ваксинират с помощта на ваучери“, каза служебният министър на туризма. 

Министър Балтова съобщи, че в последната версия на националния План за възстановяване и устойчивост туризмът е включен в няколко инвестиции и програми.

Министърът подчерта, че ако продължим да работим в условия на епидемия, вече разполагаме и с оперативен план за развитие на ситуацията, включително в туристическия бизнес, при промени в епидемичната обстановка. „Здравните мерки трябва да бъдат обвързани със социално-икономически“, категорична е Балтова.

Ключови думи:

туризъм, Стела Балтова

Още по темата