Quantcast
САЩ махат визите за Хърватия, но не и за България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ махат визите за Хърватия, но не и за България

Държавният секретар на САЩ покани Загреб да се присъедини към програмата за отмяна на визите
9 131
 БГНЕС архив
Антъни Блинкен

САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. Това става ясно от профила на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Туитър.

"Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", написа той.

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че приема поканата. За подобен ход на САЩ се заговори още в началото на тази година, когато бе обявено, че броят на отказите за издаване на американски визи за граждани на Хърватия е паднал под 3 на сто, което е едно от условията за премахване на визовия режим.

Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България. При България за миналата година процентът на отказани визи е бил 9,75 на сто, което е далеч от изискванията на американците за 3 на сто.

 

Наскоро стана ясно, че правната комисия на Европейския парламент дава на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу Съединените щати за незачитане на визовата реципрочност. Причината е, че американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Очевидно този проблем отпада за Хърватия.

Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани, обявиха хора от ръководството на комисията и на европарламента. 

 

Ключови думи:

Хърватия, България, визи, САЩ

Още

Грушко: България е върху костите на руски войници и не е заплашена

17.01.2022

10081
Нищо лично няма К. Петков за РС Македония - само бизнес
НАТО няма да изтегли войските си от България в угода на Русия

17.01.2022

5423