Медия без
политическа реклама

Никой все още не поема ангажимент да подкрепи кабинета

ДБ, ИБГНИ и БСП оставят решението си буквално за последния момент

03 Авг. 2021Обновена
Булфото
Пламен Николов, номиниран от ИТН за премиер.

Все още съдбата на проектабинета на "Има такъв народ" остава напълно неясна. Днес партията на Слави Трифонов провежда срещи последователно с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), "Демократична България" (ДБ) и БСП, за да им разкрие състава и структурата на своето правителство, за което избраха да бъде оглавено от депутата Пламен Николов. Засега обаче потенциалните им съюзници не се ангажират с подкрепа, въпреки че времето изтича - въпросът трябва да бъде уреден до петък, когато изтича срокът на проучвателния мандат.

"Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета. Ще обсъдим всички плюсове и минуси", коментира Владислав Панев от ДБ след срещата с представителите на ИТН. И уточни, че решението ще бъде взето след разговори в парламентарната група на дясната коалиция и в политическите органи на съставляващите я партии. По думите му сега десните очакват партията на Слави Трифонов да им представи и управленска програма, както им обещали. От срещата на двете формации отсъстваше съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който влезе в сериозен конфликт с ИТН през отминалата седмица. Колегите му обаче увериха, че това не е бойкот, а липсата му се дължи на други ангажименти.

Решение след заседание на Националния си съвет и парламентарната си група ще вземе и БСП, съобщи соцлидерът Корнелия Нинова след разговора си с ИТН. Тя обеща, че утре намеренията на левицата ще станат ясни.

От ИБГНИ също отказаха да кажат нещо конкретно. "Чухме имената на кандидатите. Ще ги обсъдим в парламентарната група. Ще решим преди завършването на парламентарната процедура", лаконично коментира след края на първата среща Мая Манолова от ИБГНИ. Тя и колегите й от коалицията обаче изглеждаха видимо недоволни.

Представителите на ИТН пък отблъскваха питанията на журналистите с призиви "Спокойно!". "Разбира се, че има шанс да съставя правителство. Само гледайте!", отговори Пламен Николов на многократно задавания му въпрос дали ще има кабинет на ИТН. 

 

ИБГНИ: Трябва да харесаме кандидат-министрите

"Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) може да не подкрепят правителство на "Има такъв народ", ако в него има хора, които не харесват и смятат, че не биха се справили с дадена работа. Това обясни пред Нова тв рано сутринта Арман Бабикян. "Другото, което би ни демотивирало, е липсата на писмено споразумение, в което ясно са записани ограничителните червени линии, а те се наричат ГЕРБ и ДПС, към които не бива да се пристъпва от изпълнителната власт", добави Бабикян.

По думите на Бабикян някои аспекти от начина, по който ИТН преговаря за правителство с партиите, са форма на натиск. "Логично е поканата на "Има такъв народ" за среща да е добронамерена. Натискът не е добър начин за водене на разговор. Натискът е добър начин за разваляне на отношения и не мисля, че това е нормалният подход", посочи Бабикян.

Според него е глупав аргументът, че ако не бъде подкрепено решение или предложение на ИТН, ще се отиде на нови избори. 

"Въпросът е какво се променя, след като се правят избори. Изборите да бъдат заплаха и аргумент за натиск - моля ви се, това е несериозна работа. Ако някой е решил, че по този начин получава резултат, аз ще ви кажа какъв може да е той, след като се води толкова ербап разговор на тема: "Внимавайте, защото". Има партии, които отдавна са във властта и доста са се обогатили от присъствието си в нея - дори и по законен начин. Те могат да правят и десет пъти избори. Има и други - протестни, като нас, които ходят на избори с джобните си пари. И така, като отидеш няколко пъти - джобните много отдавна са свършили. Идва въпросът кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите богати и дебели, вкоренени в статуквото партии", заключи Бабикян.

 

ДБ: Поведението на някои хора ни отдалечава от подкрепа

"Виждаме в последните седмици че егото е на макс от страна на доста представители на политически групи в България и това ще трябва да го преглътнем. Тези стени, които изграждаме, ще трябва да се опитваме да ги съборим", коментира пред БНР Владислав Панев от "Демократична България". Според него "с поведението на много хора в последните дни се отдалечаваме от това ДБ да подкрепи ИТН". Панев припомни, че ДБ ще подкрепи кабинет на ИТН само при "ясни ангажименти за реформи оттук нататък".

 

Борисов към ГЕРБ: Да стоим далеч от партиите на омразата

"ГЕРБ-СДС трябва да стоят максимално отдалечено от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа и не се отнасят уважително към избора на хората", това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг днес след заседанието на Изпълнителната комисия. "Възлагаме на нашите депутати да си влезнат в залата и да гласуват против правителството", обяви Борисов. По думите му било доказано, че "ДПС преля на ИТН гласове, за да се доближат до нас". 

Борисов няколко пъти повтори, че ГЕРБ не са потърсени "за един отговорен разговор с останалите партии".  

"За да бъде разобличен докрай разединителят на нацията, едно служебно правителство ще е много от полза, но това ще е пагубно за държавата. Аз искам едно малко кътче, където сме ГЕРБ и СДС, където като дойде катастрофата, да има знаещи и можещи хора, чели буквара поне. "Там има много хубави приказки. Качил се на кобилата и казал "Дий" и паднал; агънцето мътило водата на вълка и после пило от нея; "Болен здрав носи", нали знаете", изреди бившият премиер.

Ръководството на "Има такъв народ" е ревизирало първоначалното си намерение да представи проектокабинета си в пленарна зала преди самото гласуване.