Медия без
политическа реклама

До края на август в България ще има по 1000 нови случая ковид на ден

96% от анализираните проби са с "Делта" варианта

03 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Повишението на новите случаи и устойчивостта на тенденцията през последните 10 дни показват, че навлизаме в четвъртата вълна и че ще имаме по 1000 заразени до края на август, което до голяма степен се дължи на разпространението на "Делта" варианта. Това каза пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя добави, че ако през юни и в началото на юли около 63% от новите случаи са били на доминиращия тогава "Алфа" вариант, то в момента около 90% се дължат на новия индийски щам на вируса.

Проф. Христова припомни, че ваксините предпазват срещу "Делта" варианта. Според нея вероятно ще се наложи поставянето на трета доза. "Няма нужда да чакаме разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Решението е политическо, защото трябва да се застане с ресурса на държавата зад едно такова решение, но то трябва да бъде и експертно мотивирано", заяви тя.

"Наблюдаваното изтегляне на заболеваемостта към по-младите възрастови групи се дължи на факта, че по-голям процент от възрастното население вече е ваксинирано, а освен това то е било и по-дисциплинирано в спазването на ограничителните мерки досега", каза още проф. Христова.

Статистика

393 са новите случаи на ковид, които официалната статистика отчита към 00:00 часа на 3 август. Те са установени с 23 371 теста, което означава, че положителните проби са 1,68%. Най-много новозаразени има в столицата - 109 души, следват областите Пловдив - 39, Варна - 30 и Бургас - 28. В областите Плевен, Ямбол и Враца има най-малко заразени - по двама души.

8702 са активните случаи в момента. Хората, които официално са минали през заболяването от старта на пандемията у нас, са 425 541.

В болница се лекуват 851 пациенти, 82 от тях са в интензивните отделения.

За последното денонощие се починали 7 болни, с които броят на жертвите на пандемията става 18 222.

8310 са поставените дози ваксини. Така хората със завършен имунизационен цикъл са 1 006 173.

Националният център по заразни и паразитни болести съобщи днес, че при целогеномно секвениране на поредни 54 клинични проби с коронавирус са установени 52 с "Делта" варианта, т.е. 96% от пробите. Те са взети от пациенти с COVID-19 в периода 6 - 20 юли от 29 различни лечебни заведения от 11 области на страната. Един от тези пациенти е починал, 13 са в болница (справката за състоянието на пациентите е към 27 юли.)

НЦЗПБ разпространи днес и седмичния графичен анализ на данните от националната информационна система за COVID-19.

 

 

Тунис, Кувейт и Нидерландия отчитат спад в заболеваемостта от COVID-19 и ще бъдат извадени от червената зона с ограничителни мерки за пътуване. Картината в други страни като Франция и Исландия обаче се влошава и те се местят от зелена в оранжева зона.