Медия без
политическа реклама

Френското разузнаване потвърди за подслушвани с "Пегас" журналисти

02 Авг. 2021
Pixabay

Разследващи от френското разузнаване потвърдиха, че шпионският софтуер ''Пегас'' е бил инсталиран на телефоните на трима френски журналисти, включително висш служител на телевизия France 24.

Източник на France 24 каза, че телевизията е била ''изключително шокирана'', когато е открила, че един от нейните журналисти е бил наблюдаван. ''Ние сме смаяни и ядосани, че журналистите могат да бъдат обект на шпионаж. Няма да приемаме това с наведена глава. Ще предприемем правни действия'', казаха от France 24.

За първи път независим и официален орган потвърждава твърденията на международното разследване, предприето от 17 медии. Организацията с нестопанска цел Forbidden Stories, базирана в Париж, и Amnesty International първоначално получиха достъп до изтекъл списък от 50 хил. телефонни номера, за които се смята, че са били подлушвани от клиенти на израелската фирма NSO Group от 2016 г.

Френската национална агенция за сигурност на информационните системи (Anssi) идентифицира цифрови следи от хакерския шпионски софтуер на NSO Group в телефона на телевизионния журналист на France 24 и предаде своите доказателства на прокуратурата в Париж, която наблюдава разследването. Агенцията за сигурност също е открила ''Пегас'' на телефоните, принадлежащи на разследващия журналист Ленаиг Бредо от френския уебсайт Mediapart и редактора на сайта Едуи Пленел.

Според Forbidden Stories най - малко 180 журналисти от целия свят са били избрани за подлслушване от клиенти на NSO Group.

Както вестник ''Гардиън'' обеща, някои от имената на мишените на софтуера ''Пегас'' вече станаха ясни. Мобилните телефони на френския президент Еманюел Макрон и 15 членове на френското правителство вероятно са били подслушвани от страна на Мароко със софтуера 2019 г.

 

Ключови думи:

Пегас, NSO Group

Още по темата