Quantcast
Френското разузнаване потвърди за подслушвани с "Пегас" журналисти | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Френското разузнаване потвърди за подслушвани с "Пегас" журналисти

1 373
 Pixabay

Разследващи от френското разузнаване потвърдиха, че шпионският софтуер ''Пегас'' е бил инсталиран на телефоните на трима френски журналисти, включително висш служител на телевизия France 24.

Източник на France 24 каза, че телевизията е била ''изключително шокирана'', когато е открила, че един от нейните журналисти е бил наблюдаван. ''Ние сме смаяни и ядосани, че журналистите могат да бъдат обект на шпионаж. Няма да приемаме това с наведена глава. Ще предприемем правни действия'', казаха от France 24.

За първи път независим и официален орган потвърждава твърденията на международното разследване, предприето от 17 медии. Организацията с нестопанска цел Forbidden Stories, базирана в Париж, и Amnesty International първоначално получиха достъп до изтекъл списък от 50 хил. телефонни номера, за които се смята, че са били подлушвани от клиенти на израелската фирма NSO Group от 2016 г.

Френската национална агенция за сигурност на информационните системи (Anssi) идентифицира цифрови следи от хакерския шпионски софтуер на NSO Group в телефона на телевизионния журналист на France 24 и предаде своите доказателства на прокуратурата в Париж, която наблюдава разследването. Агенцията за сигурност също е открила ''Пегас'' на телефоните, принадлежащи на разследващия журналист Ленаиг Бредо от френския уебсайт Mediapart и редактора на сайта Едуи Пленел.

Според Forbidden Stories най - малко 180 журналисти от целия свят са били избрани за подлслушване от клиенти на NSO Group.

 

Ключови думи:

Пегас, NSO Group

Още

Израелските власти влязоха в офисите на NSO Group

29.07.2021

2516
Бени Ганц заминава за Франция заради скандала ''Пегас''

27.07.2021

477
Макрон поиска от Израел щателно разследване на "Пегас"

25.07.2021

487