Медия без
политическа реклама

Audi ще дебютира в рали "Дакар", при това с хибрид

Специалният RS Q E-Tron развива максимална мощност от 670 конски сили

30 Юли 2021
Audi

Изненадващо за мнозина Audi обяви, че ще участва в най-тежкото многоетапно автомобилно състезание - рали "Дакар" през 2022 г., като дори представи специалния хибриден автомобил - RS Q E-Tron. Именно заради пустинната надпревара Audi се отказа от участие във Формула Е. 

Освен че изглежда впечатляващо, автомобилът разполага и със забележителен задвижващ агрегат. Той се състои от два електромотора – по един на всяка ос, които са заимствани от модела Audi e-tron. В случая те работят в комбинация с бензинов двигател TFSI, използван в шампионата на Германия за туристически автомобили (DTM). По-интересното в случая е, че бензиновият мотор е част от системата за преобразуване на енергията, нужна за зареждане на батерията по време на движение. Така двигателят с вътрешно горене служи като удължител на обхвата и работи в диапазон от 4500 до 6000 об/мин.

Преобразувателят на енергия съдържа и трети двигател-генератор (MGU) за презареждане на батерията, докато RS Q E-Tron е подложен на сериозни натоварвания. В задвижващата система е включена и батерия с капацитет 50 кВт/ч, както и система за възстановяване на енергията при спиране. 

Общата мощност на целия задвижващ агрегат е 670 к.с., а целият автомобил тежи под 2000 кг, както е според регламента на рали "Дакар". От Audi допълниха, че първите тестове на готовия вече RS Q E-Tron са проведени по-рано този месец, а сега предстои автомобилът да бъде подложен на още по-сериозни натоварвания.

В края на годината машината ще участва в състезания по крос-кънтри, които ще бъдат генерална репетиция за "Дакар 2022". 

Ключови думи:

Audi, автомобили