Медия без
политическа реклама

Партията на Трифонов съвсем стопи шансовете за кабинет

Компромат срещу министър Асен Василев и закани за нови предсрочни избори вкараха в задънена улица разговорите за бъдещото управление

29 Юли 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВТАНЯ ПЕТКОВА
БГНЕС
Тошко Йорданов (в средата) обяви, че в ИТН "предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона".

Шансовете да се сформира правителство намаляват с всеки изминал ден. Тази сутрин „Има такъв народ“ (ИТН) предприе жесток контраудар срещу „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, които предния ден се обединиха срещу партията на Слави Трифонов, за да й предявят нови изисквания в замяна на парламентарната си подкрепа. Така засега преговорите за нов кабинет отиват към задънена улица, а т. нар. протестни партии си прехвърлят отговорността за бавенето му.

В изявление от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов нападна служебния министър на финансите Асен Василев, когото другите две формации предлагат за участие в бъдещото редовно правителство, и го обвини в кражба на интелектуална собственост. Йорданов даде това като негативен пример за кадровата политика на двете коалиции, с които досега преговаряше.

Странното е, че той изважда тези твърдения сега, след като само доскоро партията му опита да вербува Василев за член на проектокабинета си. За отбелязване е, че по-рано сутринта Йордан Цонев от ДПС обяви, че движението няма да застане зад правителство, което включва министри от служебния кабинет.

Василев по-късно се защити лаконично: "Всички дела съм си ги спечилил в съда в Ню Йорк, така че няма проблеми. Това е от 2013 г. Това, което мен силно ме притеснява, е защо изведнъж, след като три пъти идваха при мен „Има такъв народ“ да ме канят за правителство предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен? Тук се вижда една много дълга ръка на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов." Зад него застана и икономическият министър Кирил Петков, който заяви, че твърденията срещу Василев му звучали като "жълта преса", и похвали колегата си, че осигурил средства за пенсии от "тези с майбасите".

Компроматът

В началото на изявлението си Йорданов изрази изненада от внезапната загриженост на „Демократична България“ за състава на бъдещото правителство и от подкрепата на десницата за трима служебни министри - Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. За да подкрепи съмненията си в тяхната "експертиза и морална чистота", зам.-шефът на ИТН разказа следната история.

Асен Василев е работил като изпълнителен директор на фирмата Lesno.com, която се е занимавала с продажба на самолетни билети. Заради лошо управление инвеститор, който дотогава е вложил милиони в компанията, твърди Йорданов, се оттегля през 2009 г., а Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно го изисква обратно, като по този начин я фалира. С програмистите от фирмата Василев основава друга, която започва да развива абсолютно същата дейност като предната.

Това е довело до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. "В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на Everbread на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев", обяви Йорданов под одобрителните възгласи на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Адвокатите на Василев в Лондон постигат извънсъдебно споразумение за обезщетение в размер на няколко милиона долара, като признават факта на откраднатата интелектуална собственост, посочи зам.-шефът на ИТН.

Заканата

Йорданов атакува пряко и лидерите на ДБ и ИБГНИ. "Ние отскоро сме политици и вече абсолютно разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е такава, само ако се играе от мръсни хора. Вие вероятно не сте разбрали, че ние няма да играем по вашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова – вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце, защото вие водите нещата към следващи избори." А накрая се закани: "Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни." И слезе от трибуната, отново сподирен от ръкоплясканията на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Хората на Борисов се възползваха от случая малко по-късно, за да поискат от Василев, който пристигна в пленарната зала за изслушване, да даде обяснения.

Светци

По-късно на почти половинчасов брифинг в кулоарите на парламента Тошко Йорданов обясни, че са поканили Асен Василев зарази "добрия му публичен образ" и че е държал да бъде финансов министър, въпреки че от ИТН са му предложили много по-големи правомощия - вицепремиер по еврофондовете плюс да отговоря и за комисията за финансово разузнаване, която да бъде извадена от ДАНС. "Той ни отговори, че предложението ни е супер, но пак искам да съм финансов министър. Така ни светна лампа и стигнахме до днешното", каза Йорданов. 

На многократно задавания му от репортерите въпрос за проектокабинета, който ще предложат, той отвърна: "Съставът може да е от светци, но ако нямаме подкрепа, няма никакво значение".

Кой е врагът?

Въпреки предприетия ответен удар от страна на ИТН, Йорданов и колегите му все пак обявиха, че вратата за разговори не е затворена и че "топката е в ръцете" на ДБ и ИБГНИ. "Надяваме се да бъде приятелски знак към тях да се върнат към нормалните позиции, че нямат желание за постове и че не е необходимо да предлагат хора в един бъдещ кабинет", посочи зам.шефът на ИТН. Отново обвини двете формации, че те са нарушили добрия тон и че не преговорите миналата седмица изобщо не са повдигали темата за конкретни кандидати за министри. "Най-забавното е, че на тези разговори нямаше никакви разговори от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета. Въпросът беше дали ще има някой, който е бил служител на Държавна сигурност в миналото. Истината е, че нашите експерти, не само сме за дълбока съдебна реформа, но и самите стъпки бяха синхронизиране. Имахме абсолютна посока на единодействие", даде пример той. 

Филип Станев от своя страна препрати към ДБ за въпроси какво така драстично промени позицията й и ги обвини, че са нарушили "джентълменско споразумение". От ИТН декларираха, че не са мръднали от позицията си да съставят кабинет, но отхвърлиха като "мазна лъжа" твърденията на ДБ и ИБГНИ, че в него "прозира дългата ръка на ДПС". Хората на Трифонов поискаха от двете коалиции да се изяснят кой им е врагът - дали ГЕРБ или те. 

"Против сме този модел на ГЕРБ, ако отидем на избори в момента, вината ще е на тях, дилемата пред страната е дали другите две партии ще си удържат на думата или ще пратят страната на нови избори", заяви Йорданов. 

 

ДБ: Няма да бъдем шантажирани с избори

"Видяхме едно доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс, което, надявам се, че е просто неумение от страна на колегите да си формулират тезите", коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов твърденията срещу Василев. Иванов посочи, че е откроил тримата служебни министри като "стандарт": "Получиха огромно обществено внимание и доверие, защото атакуваха схемите на ДПС и са хора, които самите колеги от ИТН са канили за преговори." "Не мисля, че става въпрос за кадруване от наша страна, защото това не са наши номинации", обясни той.

Иванов заяви, че десните очакват отговори на принципните въпроси, които поставиха предния ден - за състава на проектокабинета, политиките му и парламентарната формула, която ще го поддържа. И отново повтори, че в определена ситуация може да се стигне до нови предсрочни избори.: "Ако не можем да излъчим управление, новите избори ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията." Но уточни: "Нямаме планове да вървим към нови избори. Просто казваме, че няма да бъдем шантажирани с това."

Той все пак даде шанс, че положението може да се промени - разговорите между трите формации не са прекъсвани и, ако очакванията на ДБ и ИБГНИ бъдат удовлетворени, може да се стигне до положителен изход.

Манолова: Искаме споразумение

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова даде да се разбере, че едно от условията на групата й е сключването на споразумение по политики с ИТН, както и да бъдат фиксирани гаранции, че ДПС и ГЕРБ няма по никакъв начин да са част от управлението. На въпрос на "Сега" дали са "заровили томахавките" с хората на Трифонов, Манолова отговори, че не са ги вадили и че чакат покана от тях за възобновяването на разговорите.

"Не желаем и никога не сме желали министерски кресла. 13-те гласа на ИБГНИ дава възможност за създаване на 4 други коалиции. Тоест нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство”, каза още тя.

Разбирателство

На фона на разприте между т. нар. протестни партии се оказа, че само БСП се разбира най-добре с формацията на Трифонов. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви пред журналисти, че са постигнали съгласие с ИТН по 8 приоритета, свързани с ключови проблеми в икономиката. Сред тях са създаване на фонд за изоставащите райони, оставане на по-голяма част от данъците в общините, търсене на решение за "Мини Марица Изток" и запазване на ядрената енергетика. Нинова каза още, че от ДБ и ИБГНИ не са отговорили на вчерашната им покани за разговори около бъдещо управление, които трябваше да се състоят в петък и понеделник.

Следобеда на същия ден социалистите разговаряха с хората на Трифонов по приоритетите им в областта на правосъдието. "Констатирахме пълно съвпадение на тяхната и на нашата програма. Нещо повече, предложихме и други действия, които те приеха - качествен преглед на законодателството, за да бъде изчистено от лобистките текстове, търсене на лична отговорност, когато хора от изпълнителната власт са осъдени за неспазване на правата на гражданите", доволно съобщи пред медиите соцдепутатът Крум Зарков след срещата. Както и досега, двете страни отказаха да коментират по същество въпроса за бъдещото правителство. "Не знаем как ще се казва следващият министър на правосъдието, но днес разбрахме, че мислим еднакво за това какво той трябва да прави", отбеляза Зарков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?