Медия без
политическа реклама

Радев и Янев настояват за бързо формиране на правителство

28 Юли 2021Обновена
Прессекретариат на президента

Президентството и служебното правителството призоваха в един глас бързо да бъде договорен редовен кабинет. Това стана часове след като стана ясно, че преговорите, водени от ИТН, вървят трудно. 

В отговор на въпрос на Нова ТВ затова кога държавния глава ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентството обяви: Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили.

Почти по същото време служебният премиер Стефан Янев призова правителството да бъде формирано на база "коалиционно споразумение, в което да има ясно разписани правила, ясно разписани отговорности по отношение както на българските граждани, така и за реализиране на обществения интерес". Той отбеляза, че прави впечатление, че в политическото говорене думата коалиция се заменя с термини с неясно съдържание, например термина "обединение", който е широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. По думите му в публичното пространство думата "коалиция" е натоварена с негативна конотация. "Но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, ясни правила за взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", посочи Стефан Янев.

"Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, в интерес на България", каза служебният министър-председател.

Още по темата