Медия без
политическа реклама

ЕС предупреди Ердоган да внимава с изоставения град Вароша

28 Юли 2021
ЕПА/БГНЕС
Реджеп Тайип Ердоган

ЕС предупреди Турция да отмени плановете си за отваряне на кипърския град-призрак Вароша, обявени по време на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Кипър, пише АФП, предаде БГНЕС.

Съюзът на 27-те страни, който включва международно признатата Република Кипър, осъди "едностранните стъпки на Турция и неприемливите заявления". Ердоган и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заявиха миналата седмица, че ще отворят бившия курорт, изоставен след инвазията на Анкара през 1974 г. на острова.

В изявление, Йозеп Борел, шеф на външната политика на ЕС, разкритикува тези планове като нарушаване на поредица от резолюции на ООН.

ЕС ще обмисля да използва "инструменти и възможности, с които разполага, за да защитава своите интереси", каза той. В Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също осъди думите на Ердоган. "Новите незаконни действия на Турция в Кипър трябва да бъдат осъдени недвусмислено," каза той.

Последните декларации подкопаха резолюциите на ООН и усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за разрешаване на дългогодишния спор за разделението на острова, добави той.

Вароша - някога място за среща на знаменитости и наричан ''Перлата на Средиземно море'' - от десетилетия е заграден град-призрак, а бившите му луксозни хотели са обрасли с плевели. Ердоган обеща, че "животът ще започне отново във Вароша" по време на посещението си, с което отбеляза 47 години от инвазията, която раздели Кипър.

Турската армия възстанови обществения достъп до части от крайбрежието на Вароша миналата година и оттогава основната главна улица, авеню ''Демократиас'', също бе разчистена.

Турските войски превзеха северната една трета на Кипър през 1974 г. в отговор на неуспешен преврат в Никозия, целящ присъединяването на страната към Гърция. Оттогава островът е разделен между управляваната от кипърските гърци Република Кипър и самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър, която е призната само от Турция.

Ключови думи:

Вароша, Кипър, Ердоган

Още по темата