Медия без
политическа реклама

САЩ: Корупция и неефективни регулатори чакат инвеститорите в България

Съдебната система не отговаря на очакванията за обективност при различните казуси, пише в доклад на Държавният департамент

23 Юли 2021

Чуждестранните инвеститори продължават да бъдат загрижени за върховенството на закона в България, като причините са свързани с подкупни държавни служители, неефективни регулатори и съдебна система, която не може да отговори на очакванията за обективни решения на различните казуси. Това става ясно от доклада на американския Държавен департамент за инвестиционния климат, цитиран от Би Ти Ви. 

Нашата страна е посочена като „лоу кост“ дестинация с ниски заплати и ниски данъци, но „освен това България има най-ниската производителност на труда в ЕС и в средносрочен план продуктивността е в допълнителен риск заради бързо намаляващото население“.

„Заедно с ендемичната корупция, инвеститорите посочват и други проблеми, сред които трудно получаване на разрешителни, непредсказуемост заради чести регулаторни и законови промени, спорадични опити на държавата за нарушаване на дългосрочни договори и неефективна съдебна система“.

В текста се отбелязва, че „често е необходима намеса на най-високо политическо ниво“. В същото време не се пропуска фактът, че все още няма осъден високопоставен политик за корупционни престъпления, а разследванията често изглеждат „избирателни или политически мотивирани“, като най-често резултатът е оправдателна присъда.

Според анализа на Държавния департамент през 2021 г. се очаква растеж на икономиката от до 4,1% след спада, причинен от коронавируса. Двигател на възстановяването ще са по-високите заплати, финансирането от ЕС и увеличеният износ. IT секторът и изнесените бизнес процеси се посочват като едни от областите със сериозно развитие, включително с участието на американски компании.

 

 

Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.   Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.
Руското и американско посолства в София влязоха в задочен диалог за българската корупция. В петък посолството на Русия изненадващо пусна пост във Фейсбук, в който защитава български политици и магистрати от американските критики.

 

Още по темата