Quantcast

Медия без
политическа реклама

3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

Радев упрекна "Има такъв народ", че обмисля и вариант за нови предсрочни избори, преди да са изчерпани всички други опции

23 Юли 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова
Румен Радев разговаря най-напред представителите на "Има такъв народ".

Поне 3 партии и коалиции в 46-ото Народно събрание заявяват готовност да приемат мандата за съставяне на следващото редовно правителство. Това се видя досега на консултациите, които президентът Румен Радев провежда днес с представители на парламентарните групи. Естествено, в най-висока степен очакванията са, че първата политическа сила - "Има такъв народ", ще поеме отговорността. От "БСП за България" обаче също предложиха услугите си, ако държавният глава реши да връчи мандата на тях. Също и "Демократична България", макар че десните дават вид, че ще го направят с неохота.

 

"Има такъв народ": Ако не получим подкрепа, най-вероятно отиваме на избори

Да бъдат изчерпани всички възможни варианти, преди да се говори за предсрочни избори - за това призова Румен Радев представителите на "Има такъв народ" (ИТН). "Искам да ви приветствам за това, че вече подхождате по различен начин от предишните опити за съставяне на правителство. Приветствам решението ви да се отворите за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки по отношение на приоритети и цели", обърна се Радев към зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов, който водеше партийната делегация.

"Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи. От друга страна, искрено се надяваме, че останалите партии, с изключение на ГЕРБ, с които няма да имаме контакти под никаква форма, ще надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни субекти – всеки от нас има различни приоритети и понякога те се разминават", заяви Йорданов. Той посочи, че ИТН ще предложи кабинет, ще проведе разговори с политическите ръководства на редица формации (заявени са такива с "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме!", БСП и ДПС), след което ще стане ясно дали е възможно да се състави правителство. И заключи: "Ако не получим подкрепа или не постигнем обща визия за някои основни неща, определено най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори. За нас това не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм."

Това не се хареса на Радев, който меко го упрекна: "Аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции - това, което на предишните консултации, с разиграването на мандатите, не бе постигнато. Приветствам подхода, който избирате, но нека не бързаме с формулата: „Нямаме обща визия, нямаме общи приоритети, отиваме на предсрочни избори”. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Има важни задачи, които изискват наличието на парламент." И добави: "Очаквам да се обедините около няколко основни приоритета и оттам да търсите единомислие, от което да последва единодействие. Нека тезата „отиваме на предсрочни избори” засега да я оставим на заден план."

Йорданов се защити: "Мисля, че казах същото. Ние също мислим, че този път правилният подход е да се опрем на някои общи неща. Факт е, че повечето партии в този парламент имат допирни точки - и по отношение на закриването на спецсъда и прокуратурата, и по отношение на съдебната реформа, на главния прокурор, че трябва да се направи нещо за българските пенсионери, че трябва да се подготвим, ако се появи нова криза в здравната система. Готови сме да се опрем на тези неща. Надяваме се другите партии да постъпят по същия начин."

 

ГЕРБ бойкотира - ще бъде опозиция

Следващата среща на Радев трябваше да бъде с ГЕРБ-СДС – втората по численост политическа сила, която ще получи мандата в случай, че хората на Трифонов го върнат. Докато се провеждаше разговорът с ИТН обаче, бившите управляващи обявиха в кулоарите на парламента, че няма да отидат на консултациите с държавния глава.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обвини президента, че е "разединил тежко българската нация и няма как да започне сега да ни обединява". Митов отново атакува служебното правителство, назначено от президента, че с "клевети и внушения" дискредитира само една партия - неговата.

"Ние ще бъдем горди да бъдем опозиция на този политически конструкт", заяви и бившият вицепремиер Томислав Дончев, имайки предвид преговорите за правителство, инициирани от "Има такъв народ". На тези разговори са поканени и БСП, и ДПС, въпреки че често бяха причислявани от партията на Слави Трифонов към т. нар. партии на статуквото.

 

БСП обещава да направи всичко възможно за редовен кабинет

Пред представителите на БСП президентът Радев няколко пъти заяви, че приветства готовността им да се включат в диалога с ИТН по сформирането на редовен кабинет, тъй като служебният не може да изпълни "изключително важните задачи, които предстоят пред България". "Целта е този път да се състави правителство", обяви държавният глава, като подчерта, че "предстои разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, тежкото разделение и пр."

"За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. От БСП зависи това устойчиво парламентарно мнозинство", заяви той и напомни за конфигурацията на силите в новото НС. Радев приветства включването на социалистите в разговорите с ИТН, които ще се проведат утре. "Мисля, че можете да намерите много пресечни точки, по които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство", допълни Радев. И отново обяви, че опцията за трети избори наесен трябва да не е на дневен ред. 

Лидерът Корнелия Нинова от своя страна обеща да се мисли държавнически и "да се опитаме този път да съставим редовен кабинет с ясни приоритети, ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши". Според нея сега ситуацията е по-различна, защото ИТН вече не ги възприемали като "партия на статуквото, нещо, с което ние категорично не се съгласихме". Нинова обеща "разум, надпартийно виждане" с цел съставяне на редовен кабинет. Тя отново декларира пред Радев, че ако първите две политически сили - ИТН и ГЕРБ върнат проучвателния мандат, то БСП ще се опита да го осъществи.

След разговорите с Радев, Нинова коментира пред журналисти, че са готови на компромиси в името на постигането на мнозинство. "Да, ще има неща, които ние ще предложим и от които няма да отстъпим. Това, което сме казали, остава и няма да се промени. Приватизацията на единствената държавна банка и концесии на пътища противоречат на нашите идеологически разбирания, това е крайно неолиберален модел. Ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии", заяви тя и каза, че все още не се знае какво ще ги обедини.

 

"Демократична България": Плаващите мнозинства може да се обърнат и на подвижни пясъци

"Демократична България" ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля – дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник, който дава подкрепа малко по-отстрани, дали като опозиция, дали като, надяваме се да не се стига до това, но включително и ако мандатът дойде при нас." Това заяви съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов пред държавния глава. В същото време той подчерта, че първенството се пада на ИТН, които се радват на най-голяма демократична подкрепа.

Според Иванов, освен въпросът за управленските приоритети, най-сериозният проблем е съставянето на трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе една обща програма. "Въпросът е кабинетът да стъпи на една формула за подкрепа, която наистина може да му осигури гръбнак, защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва", подчерта той. И посочи, че коалицията му няма да подкрепи правителство на всяка цена, а може да остане и "добронамерена опозиция".

След разговора съпредседателят на ДБ заяви пред журналисти, че в предстоящите преговори с ИТН неговата коалиция няма да отстъпи от искането си българската политика да се обърне към борбата с корупцията във всичките й аспекти. "На този етап не смятаме да обсъждаме персони", отклони той питанията за евентуални министри на ДБ в бъдещия кабинет. В същото време добави, че участието им в правителството ще зависи от парламентарната конфигурация, която го подкрепя: "Нямаме интерес да излъчваме хора в някакъв потъващ или пробит кораб, ако така ни изглежда, но имаме изключителни хора и в този смисъл казвам, че може да бъде поискано." За включването на ДПС в преговорите Иванов коментира: "Право на мандатоносителя е да прецени как да форматира мнозинството ... Би ни притеснило ДПС да останат в крайната конфигурация."

 

ДПС: Първо приоритетите и програмата, после министрите

"Изборният резултат показва, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред държавния глава. И оптимистично посочи, че "днес има добра основа за диалог".

Той повтори обичайните хвалебствия, които движението изказва за себе си - че са "гарант за сигурността, стабилността и демокрацията в нашата страна" и работят за "възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката". Последното посочи по-късно пред журналисти като условия, от които ДПС няма да отстъпи при преговорите с ИТН.

А за бъдещото управление се ограничи с коментара: "За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало така – ясни приорети, ясна програма и на следващо място остава персоналният състав." Нападките, че ДПС е партия на статуквото, той отрече така: "Всеки си ползва някакви инструменти в предизборната кампания. За отговорните политици е ясно, че с изключение на правителството на Орешарски, през последните 12 години ДПС винаги е било в опозиция." А накрая неясно предупреди: "Възстановяването на демокрацията не може да се случи с недемократични методи и инструменти."

 

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" отказва кабинет с подкрепата на ГЕРБ и ДПС

Последният разговор на Румен Радев беше с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) - най-малобройната парламентарна формация. От коалицията ще застанат зад правителство, чийто дневен ред включва преизчисляване на пенсиите, компенсации за малките бизнеси, "дълбока" съдебна реформа, подкрепа за гражданите срещу монополите, ревизия на управлението на ГЕРБ. "Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Такава подкрепа би била токсична прегръдка, която ще убие очакванията на хората за промяна, почтеност, прозрачност и публичност", предупреди Мая Манолова - единият от лидерите на ИБГНИ. Не спомена обаче нищо за БСП, на която тя самата е бивш член. 

Още по темата