Медия без
политическа реклама

Ексшеф на МВР: Не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин

Полицията винаги е била използвана за политически цели от тези, които са искали да влязат в Народното събрание, заяви Младен Маринов

22 Юли 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пореден раздор, изпълнен с пошлости, настъпи в парламента – този път по време на дебатите около създаването на анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие по време на протестите през 2020 г., както и твърденията за незаконно подслушване на опозиционни политици от бившите управляващи.

От ГЕРБ-СДС въобще отказаха да участват в комисията, след като останалите политически сили отхвърлиха като неин член Младен Маринов – бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“. Аргументът им беше, че той е ръководил МВР по време на гражданските демонстрации и не може сега да проучва собствените си действия в онзи момент. Начело на комисията застана Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", които стигнаха до парламента, именно благодарение на участието си в протестите.

Оправдание

Всъщност Маринов предизвика гнева им със свое изявление по повод действията на полицията. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви Маринов, който ръководеше Той изтъкна, че след падането на кабинета „Орешарски“ е била създадена комисия със сходен предмет на дейност, която е стигнала до извода, че полицаите са действали съобразно закона, в защита на демокрацията и обществения ред.

„Като бивш полицай, ви казвам, че сме минали през много такива ситуации. И винаги полицията е била използвана за политически цели от тези, които чрез нея са искали да влязат в Народното събрание“, обобщи Маринов. По-късно му се наложи да уточни, че "използвачите" са такива, които искат да влязат във фокуса на общественото внимание, като атакуват полицията - намеквайки, че става въпрос за поддръжниците на създаването на комисията.

Гняв

След Маринов на трибуната изскочи депутатът от БСП Стоян Мирчев. Той обвини ексшефа на МВР, че пренебрегва кадрите със задържани протестиращи, бити от служителите на реда. „Най-вероятно такива като вас са го наредили“, каза Мирчев. И обяви, че това е бил първият случай на подобни репресии – което обаче е невярно, тъй като полицаи използваха сила срещу протестиращи през 2009 г. по време на тройната коалиция и през 2013 г. по време на първото правителство на Бойко Борисов.

Атанас Атанасов – съпредседател на „Демократична България“, си припомни, че през 1987 г. е участвал в протестите на русенци срещу мръсния въздух. „Тогава не съм виждал такива безобразия от тогавашната милиция, каквито видяхме тук в центъра на София“, направи сравнение той. А Борислав Сандов - също от дясната коалиция, разказа, че много от заповедите за задържане на протестиращи впоследствие са били отхвърлени като незаконни от съда.

"И аз съм участвал в протести и никога не съм се правил, че държавата ме е смазала", реагира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. А съпартиецът му Тома Биков постави под съмнение заслугите на новите формации за протеста: "Има едни хора, които сложиха една тонколонка, взеха едни микрофони и се обявиха за водители на едни симпатични младежи, които в началото излязоха да изразят мнението си. Тук има хора, които са в парламента благодарение на протестите, а не защото са участвали в тях. Аз не съм видял там нито г-н Трифонов, нито г-н Тошко."

Пошлости

От "Има такъв народ" се възползваха от неуспешния опит на Биков да прояви остроумие като обяви ГЕРБ за "татко" на новите формации. "Татко, мога да ти дам снимки и видеоматериали. В залата има хора, които могат под клетва да кажат кой е бил там, татко", обяви зам.-шефът на партията Тошко Йорданов. Биков му влезе в тона: "За мен ще бъде чест да бъда родител на такива перспективни деца." И препоръча на опонентите си да си направят институция на "активните борци", участвали в протеста. От "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" го изпратиха от трибуната с подигравателни възгласи: "Татко! Татко!"

Нещата станаха съвсем пошли, когато Радостин Василев от ИТН, който в предния парламент ръководеше правната комисия, цитира пред останалите Семейния кодекс по въпроса за "произхода на бащата". Това предизвика огромно удоволствие сред съпартийците му, а шефът на парламента Ива Митева само промълви: "Благодаря ви, г-н Василев."

 

След като вътрешната проверка на СДВР не откри полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров, прокуратурата също отказа да образува разследване по случая.

 

Още по темата