Медия без
политическа реклама

Кабинетът: Нито един пенсионер от октомври няма да взима под 369 лв.

Служебното правителство е готово с проекта за актуализация на бюджета, в която е заложено увеличение на всички пенсии

Илияна Кирилова

Нито един български пенсионер няма да получава от октомври сума под линията на бедност - 369 лв. Това ще се постигне с безпрецедентен за последните години пакет от мерки, заложен в проект за актуализация на държавния бюджет за 2021 г. Проектът на служебното правителство е готов и в момента се обсъжда в обществен съвет към финансовото министерство. Документът е представен на срещи с 5 партии в парламента, като от тях зависи дали ще го приемат, коментира финансовият министър Асен Василев. "Когато няма корупция, пари има. Бюджет 2022 би бил един много добър инструмент кражбите да бъдат спрени", накратко представи той причината да се отвори такава възможност.

Предложените мерки са:

- минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв. от 1 октомври;

- максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв. от същата дата;

- всички пенсии се преизчисляват чрез завишаване на коефициента за всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35;

- социалната пенсия се увеличава от 148.71 на 170 лв.;

- всички пенсионери, които са под линията на бедност от 369 лв., ще получат добавки до достигането на този праг, ако нямат допълнителни доходи.

С въвеждането на тези промени добавката от 50 лв. към пенсиите заради коронавируса отпада и септември ще бъде последният месец, в който тя ще се изплаща.

Актуализацията на пенсиите, както и залагането на други разходи, става възможно заради очаквания ръст на приходите в хазната. България чака авансово плащане по линия на Националния план за въстановяване и устойчивост, както и по-високи приходи в НАП и митниците покрай повишена събираемост. Разчетите са, че плюсът в хазната ще възлезе на 2 млрд. лв. Срещу тези допълнителни приходи правителството предлага да се извършат разходи за 1,8 млрд. лв. 

575 млн. лв. е допълнителният транш за покриване на разходите в социалната система. С тях ще бъде финансирана актуализацията на пенсиите, която ще е най-голямата от идването на ГЕРБ на власт насам. Това на практика представлява преизчисление с по-висок коефициент за всяка година осигурителен стаж - вариант, който се ползва с всеобща подкрепа за разлика от този, предлаган от БСП и Мая Манолова в парламента.

Социалният министър Гълъб Донев уточни, че увеличението е средно с 12,5%. Добавките за достигане на линията на бедност ще се дават на база критерии по подобие на енергийните помощи, обясни Асен Василев. Според Гълъб Донев критериите ще са такива, че да гарантират дали пенсионерът наистина попада в групата на бедните и няма допълнителни доходи.

Според разчетите на социалното министерство промените ще сложат край на дългогодишен проблем - милиони пенсионери да са под линията на бедност. Мярката ще засегне 413 600 души. В момента делът на възрастните пенсионери над 65 г. в риск от бедност е 43%, той ще падне на 0, обясни служебният финансов министър Асен Василев. България постоянно получава критики от ЕК, че държи много възрастни хора под линията на бедност. Хората, които получават енергийни помощи, няма да загубят достъп до тях заради промените, да бъдат спокойни, коментира и Гълъб Донев. Правителството предлага през 2022 г. линията на бедност да достигне 413 лв. 

430 млн. лв. от актуализацията са предвидени за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. ще отидат за системата на здравеопазването. В проекта за изменение на бюджета са заложени разходи за президентските избори, като предвидената сума покрива и най-негативния вариант за избори 2 в 1. Други 200 млн. лв. са заложени за по-дребни пера, обясни Василев. При така представената бюджетна рамка излиза, че страната ни дори ще успее да свие дефицитът в бюджета с 200 млн. лв. Не е ясно обаче дали числата няма да претърпят корекции в парламента и този прозорец от 200 млн. да бъде използван за допускане на допълнителни разходи. 

 

РЕАКЦИИ
КНСБ приветства пакета с мерки за пенсиите, но предложи известни корекции. Според тях минималната пенсия трябва да се вдигне не на 340, а на 370 лв. Това ще компенсира един заложен в преизчислението проблем - преди пенсионната реформа необходимият стаж за пенсиониране бе почти наполовина на сегашния, поради което промяната в тежестта на всяка година ще е по-малка за тези по-стари пенсии.

 

ПЕСИМИСТИЧНО

Актуализацията е разчетена при прогноза на министерството на здравеопазването, че ноември и декември ще бъдат същите, каквито преживяхме миналата година. Това обясни на дискусията в обществения съвет финансовият министър Асен Василев. Заседанието продължава и в момента и може да се наблюдава на страницата на финансовото министерство. Коментарът бе направен в отговор на въпрос от икономиста Лъчезар Богданов защо въобще се залага продължаваща подкрепа за бизнеса. Ако отидем към по-положителен сценарий, тази подкрепа няма да бъде отпусната, стана ясно от обясненията на министъра.

 

ПЕНСИЯ ИЛИ ПОМОЩ

Очаквано, на дискусията в обществения съвет при министъра възникна вечният въпрос - защо се прилагат инструменти от социалното подпомагане в осигурителната система. Асен Василев обяви, че личното му мнение е, че тези добавки трябва да бъдат социална помощ, но предложението е оформено от социалното министерство. Той обаче изрази готовност да се промени форматът, ако се стигне до такова съгласие в тристранката. Ася Гонева от КНСБ се включи в дискусията с предложение все пак добавката да остане към пенсиите, тъй като прехвърлянето й към социалните помощи и Агенцията за социално подпомагане ще доведе до затруднения на хората и бюрократични разходи.

Още по темата