Медия без
политическа реклама

Ерик Клептън отказва да свири пред "сегрегирана" публика

22 Юли 2021
EPA/BGNES
Ерик Клептън си запазва възможността да откаже да свири пред „сегрегирана“ публика.

Ерик Клептън остава твърд в своите вярвания относно ваксините срещу COVID-19: наскоро вече ваксинираният китарист обяви, че няма да свири пред „дискриминирана публика“. Това означава, че рок и блус звездата няма да прави концерти на места, където се изисква притежателите на билети да бъдат ваксинирани, съобщи Би Би Си.

„След съобщението на британския премиер в понеделник, 19 юли 2021 г., се чувствам длъжен да обявя, че  няма да участвам в концерти, на които присъства дискриминирана публика“, заяви Клептън в изявление , публикувано от италианския архитект и антиваксър  Робин Моноти Грациадей в Telegram и в сряда в Instagram.

„Освен ако не е предвидено да присъстват всякакви хора, си запазвам правото да отменя шоуто.“, казва Клептън. 

Британският премиер Борис Джонсън,  който в момента е в самоизолация след контакт със заразен с COVID-19 - обяви в понеделник премахването на почти всички ограничения, свързани с пандемията, но уточни: 

„Бих напомнил на всички, че някои от най-важните удоволствия и възможности в живота вероятно ще бъдат  все по-зависими от ваксинацията“.

„Вече има държави, които изискват пълна ваксинация като условие за пътуване без карантина, и този списък изглежда ще се разраства.  И ние също сме загрижени - както и в други страни - от продължаващия риск от заразяване в нощните клубове. "

Джонсън заяви, че не иска, след 18-месечната забрана за работа, приключила в понеделник,  да затваря нощни клубове отново и насърчи тези заведения да постъпят „социално отговорно" и да пускат само хора с COVID паспорт, издаден от Националната здравна служба, който е доказателство за ваксинация, скорошен отрицателен тест или естествен имунитет.

Благодарение на силно инфекциозния вариант Delta, случаите на COVID-19 се увеличават бързо във Великобритания. 

Клептън, който заедно с колегата си Ван Морисън, е глас на съпротивата срещу ваксините и блокирането през цялата пандемия, има насрочени за септември поредица от концерти в САЩ — на места в Тексас, Луизиана, Тенеси, Джорджия и Флорида.  Догодина му предстои и европейско турне.

Междувременно групата Foo Fighters стана обект на протести от антиваксъри, откакто още през май се завърна  на сцената с музика на живо с участие в концерта Vax Live в подкрепа на ваксините.

„Разделянето на хората не е наред“, заяви един от протестиращите пред KCAL News, и осъди политиката на ваксиниране като „модерна сегрегация“.  „Тези от нас, които имат здрава имунна система, трябва да могат да се наслаждават на същите свободи, както всеки друг.“

Миналия уикенд Foo Fighters трябваше да свирят в зала с пълен капацитет в Ингълвуд, като притежателите на билети бяха помолени да се подложат на тест  в рамките на 72 часа след шоуто. За съжаление, въпреки че групата полага „всички усилия да следва протоколите на CDC Covid и местните закони“, на 14 юли концерт беше отложен, след като неназован  „член на Foo Fighters“ даде положителен тест за COVID-19.

Още по темата