Медия без
политическа реклама

Комитова вкара и кадър на ДПС във ВиК холдинга

След пълна чистка бившият военен министър Николай Цонев вече е шеф на надзорния съвет, а ексслужителка на фонд "Земеделие" влиза в УС

22 Юли 2021
БГНЕС
Мегахолдингът бе създаден като "шапка" на всички ВиК дружества в страната с държавно участие, а отделно кабинетът "Борисов" му наля 1 млрд. лева. Това са огромни ресурси и е от изключителна важност кой как ще ги управлява.

Странните назначения в едно от най-новите държавни предприятия - "Български ВиК холдинг", продължават. Както СЕГА вече писа, служебният министър Виолета Комитова изненадващо смени трима членове на надзорния съвет и по необяснима логика назначи там Николай Цонев, бивш министър на отбраната. Но кадровото обновление във водния холдинг не спира дотук - оказва се, че чистката е продължила с още промени в надзора, а веднага след това и в управителния съвет, където също има нови имена, чийто избор озадачава. За тях научаваме обаче не от Министерството на регионалното развитие (то отново не е намерило за необходимо да информира обществото за промените), а от... статия. 

Още двама членове на Надзорния съвет на ВиК холдинга са сменени - Николай Лисев и Румен Арсов са подали оставки (по неизвестни причини) и на тяхно място Комитова е назначила Георги Георгиев - назначен през 2018 г. за управител на затъналото в дългове дружество "Кюстендилска вода", и Пламен Владимиров, участвал в ръководството на закритото вече общинско предприятие "БКС Младост" от квотата на БСП, а понастоящем частен бизнесмен (собственик е на "Владимиров инженеринг" - фирма, занимаваще с имоти и ремонти, и участва в управата на а "Телекомплект"), пише "Медиапул", като отбелязва, че явно бързането е било голямо, защото документите за рокадите са внесени за вписване в Търговския регистър на 18 юли - неделя.  

Новият надзорен съвет също е действал експресно и веднага се е събрал на заседание, на което е избрал ексминистъра на отбраната Николай Цонев за свой председател, а освен това е решил да "санира" управителния съвет.

Служебното правителство отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова тихомълком е сменила Надзорния съвет на Български ВиК холдинг.

От УС са отстранени председателят инж. Иван Иванов и Венцислав Тодоров, а на тяхно място са назначени Ася Стоянова и Ивайло Ванков. "Медиапул" припомня, че Стоянова е позната като кадър на ДПС - тя беше шеф на дирекция "Обществени поръчки" в Министерството на земеделието при кабинета "Станишев", ръководено от Нихат Кабил (ДПС), а при правителството "Орешарски" агроминистърът Димитър Греков (от квотата на ДПС) я назначи за главен секретар и я сложи в управата на фонд "Земеделие".

Другият нов член на УС на държавния ВиК холдинг е Ивайло Ванков - акционер във фармацевтичната компания "Фарма Сълюшънс", бил е и в управлението на строителната компания "Понс", която спечели редица поръчки във водния сектор по времето на кабинета "Орешарски".

За отбелязване е, че  ресорният служебен министър прави всички тези кадрови рокади, без да има визия за държавното мегапредприятие. "Разполага с финансов ресурс около милиард, а за една година са похарчени около 100 милиона. Трябва да се вникне по-детайлно в този холдинг, за да може да се каже - да, това е правилната форма за реформиране на ВиК отрасъла", коментира наскоро арх. Комитова. 

На сайта на държавното мегапредприятие, създадено в началото на миналата година от кабинета "Борисов", информацията е оскъдна. Там не само че няма информация за смените в Надзорния и в Управителния съвет, но изобщо липсват имена - дори на досегашното ръководство на холдинга. 

Всичко това никак не се "връзва" с курса към пълна откритост и прозрачност, които цялото служебно правителство и в частност регионалният министър непрекъснато прокламират.  

От известие на сайта на холдинга обаче научаваме, че временно се е преместил на нов адрес - на бул. "Цариградско шосе" в Европейски Търговски Център. Причината  - тече ремонт на сградата, в която е седалището му.  Явно част от парите, които кабинетът "Борисов" наля в капитала  на това предприятие, са насочени за подобряване на работната среда в него.   

 

Ключови думи:

ВиК холдинг