Медия без
политическа реклама

Партията на Слави започва разговори в НС за нов кабинет

Ако надделее желанието за постове, вероятността за нов вот е голяма, предупреди зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов

21 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Тошко Йорданов

Първата парламентарна сила - "Има такъв народ", е изпратила писма с покана за среща до лидерите на БСП, "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България", съобщи БГНЕС. Засега не е ясно дали такива покани ще бъдат изпратени и до останалите две парламентарни групи - на ГЕРБ и ДПС. Очаква се утре да има официална позиция на партията на Слави Трифонов.

Ново правителство може да бъде сформирано до 2 седмици, стига в преговорите за него да става въпрос за управленските приоритети, а не за постове. Това беше акцентът в първото изявление на Тошко Йорданов, зам.-председателят на „Има такъв народ“ (ИТН), в новото 46-о Народно събрание, което започна работа днес.

Краткото му слово започна с лапсус, който предизвика бурен смях в пленарната зала: "Ние ще предложим, когато президентът Първанов ... президентът Радев, даде мандат, ние ще предложим кабинет и, разбира се, ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат." Така казано, отново не се разбра дали депутатите на Слави Трифонов ще обсъдят предварително с близките им формации състава на проектокабинета - въпрос, по който неведнъж си променяха позицията.

Според Йорданов партията му няма особени различия с повечето парламентарни политически сили: "Нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито по темата за унизителните пенсии на нашите майки и бащи". И допълни: "В следващите 14-15 дни, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство, което да продължи работата, която започна служебният кабинет, защото това е посоката, според нас, в която трябва да се развива страната. Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма."

ГЕРБ-СДС се бунтува срещу неолиберализма

От ГЕРБ-СДС обвиниха партията на Слави Трифонов, че въобще не е адресирала досега основните предизвикателства пред българското общество. „След провала на 45-ия парламент в най-важната му задача - да излъчи управление на страната, сме изправени пред възможността България да бъде управлявана от мнозинства по интереси, в които отговорността за управление на страната няма да се носи от политическо лидерство. България е имала подобни кабинети - при Беров и Орешарски. Такъв тип правителства завършват с крах, а сметката за безвремието, безотговорността и грабежът винаги я плащат българските граждани. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителства“, предупреди водачът на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

Интересното беше, че като основен аргумент срещу бъдещо правителство на ИТН, Атанасова изтъкна икономическата програма, която застъпваше несполучилият кандидат за премиер на Трифонов Николай Василев. „Няма как да подкрепим една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи. Във времена на световна криза, в която правителствата се опитват да подпомагат пострадалите, няма как да подкрепим програма при чието изпълнение ще бъде унищоженаинфраструктурата на дребния и малък бизнес “, заяви тя.

"ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, които и да са те, а хаосът и безидейността, и безотговорността за държавата", обясни Атанасова за бъдещото политическо поведение на коалицията.

БСП залага на служебни министри

Соцлидерът Корнелия Нинова препотвърди решението на партията си, че ако получат мандат за съставяне на правителство, ще предложат приоритети, върху които да проведат разговори с останалите формации в НС. В състава на проектокабинета ще бъдат поканени някои от служебните министри, обеща Нинова, макар че не спомена имена или ресори. Тя подчерта, че нови парламентарни избори тази година ще бъдат тежко изпитание за България.

Като приоритети водачът на БСП изреди закриването на специализираните съд и прокуратура; съдебен контрол върху главния прокурор; нов закон за държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ; рязко увеличение на доходите до края на годината; спешно внасяне в парламента на Националния план за възстановяване от кризата, дейностите по който трябва да се финансират чрез европейски средства. Социалистите са внесли още в първия ден пакета от социални закони, който не успяха да прокарат в миналия парламент - за преизчисляване на пенсиите, закон за възрастните хора и др.

"Демократична България" се фокусира върху корупционния модел

Христо Иванов - съпредседателят на дясната коалиция, заяви, че проблемите на страната се коренят в корупционния модел на управление. И изтъкна, че българското политическо пространство може да бъде разбрано само по това как се позиционира всяка политическа формация по тази тема. "Никакви прилагателни – партии на протеста, партии на промяната, нямат смисъл, ако не са гарантирани с конкретни действия оттук-нататък", каза той.

В тази връзка, Иванов настоя да се приоритизира съдебната реформа, в частност по отношение на главния прокурор, за което трябва да се предприемат и промени в конституцията. Този път обаче коалицията му няма да внася конституционен законопроект, както в предния парламент, а първо ще организира дебат, за участие в който ще покани всички парламентарни формации.

По въпроса за бъдещото управление той коментира неясно, че трябва да се търси "формула на управление на дълбоката промяна". Като други предизвикателства десният лидер открои подготовката за следващата ковид вълна, планът за възстановяване и бърза работа по нов бюджет.

ДПС предупреди срещу ново безвремие

Христо Иванов говори дълго за корупцията, което по някаква причина провокира водача на ДПС Мустафа Карадайъ да реагира. "Ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте към други. Назидателният тон не отива на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която самият той е участвал. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения", остро се обърна той към съпредседателя на ДБ.

"Народът иска промяна и тази промяна минава през диалог и необходимите компромиси. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето", коментира Карадайъ настоящата ситуация. А бъдещото управленско мнозинство предупреди: "Българските граждани са изтощени от избори, от предизборни обещания и от демонстрация на безпомощност, прикрита зад арогантно поведение ... България не може да си позволи ново безвремие." По думите му, правителство на малцинството, каквото се очертава бъдещото управление, е възможно само при условие на "отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог." "Готови сме за диалог", многозначително подчерта той.

"Изправи се.БГ! Ние идваме!" е готова да се върне на площадите

"Ние идваме, за да изгоним мутрите. Трябва да променим законите, така че мутризация в бъдещето да не бъде възможна. Нищо няма да ни спре да се върнем обратно на площадите, откъдето идваме, при първия знак, че тук в тази сграда се извършва подмяна на волята на хората от протестите и българските граждани", заплаши Мая Манолова - единият от лидерите на коалицията.

Тя посочи, че отговорността за следващото правителство пада върху ИТН. И заяви, че коалицията й е готова за разговори с партията на Слави Трифонов и с "Демократична България", без да иска постове. Като свои приоритети "Изправи се.БГ! Ние идваме!" залага продължаването на ревизията на предното управление на ГЕРБ и "Обединени патриоти", презчисляване на пенсиите и др. Коалицията ще внесе искане за изслушване на правосъдния и на вътрешния министър по повод искането за отстраняване на главния прокурор, както и за създаване на анкетна комисия, която да разследва полицейското насилие при протестите от 2020 г.

А президентът се оттегли безмълвен

Президентът Румен Радев не излезе с приветствие към новите депутати, както се очакваше. Преди началото на заседанието той говори пред медиите и посочи, че посланията му към парламентаристите при откриването на предишния парламент преди три месеца са актуални и днес. Но предупреди: "България не може да си позволи да пилее повече историческо време. Трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа."

Като основни задачи на 46-ото Народно събрание държавният глава определи, на първо място, съставянето на редовен кабинет, а след това възстановяване на парламентаризма, реален контрол върху изпълнителната власт, ефективно законодателство.

Служебният премиер е доволен

"От направените декларации от партиите в 46-ото Народно събрание бих искал да откроя едно, което бих го казал със задоволство - чух приоритети и визии, които съвпадат със започнатото от служебното правителство - по отношение на ограничаването на непрозрачното харчене на публични средства, на приоритетите във важни области като здравеопазване и образование, като отношение към бизнеса", заяви служебният премиер Стефан Янев. Той изрази недажда, че ще бъде сформиран работещ кабинет в обозрим срок.

Още по темата