Quantcast
Русия демонстративно тества хиперзвуковата ракета "Циркон" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Русия демонстративно тества хиперзвуковата ракета "Циркон"

Считаният за убиец на самолетоносачи комплекс е поразил цел след полет с над 8 500 км/ч на разстояние от 350 км
19 892
 ЕПА БГНЕС
Ракетната фрегата "Адмирал Горшков"

Руската фрегата "Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков" успешно изстреля хиперзвукова ракета "Циркон" срещу наземна цел. Скоростта на полета бе 7 Маха - над 8 500 км/ч., а далечината - над 350 километра, съобщава ТАСС, като цитира руското министерство на отбраната. Според военните максималната скорост на ракетата е над 10 000 км/ч, а обсегът - около 1000 км. Тази ракета се счита за убиец на самолетоносачи и други големи кораби, а тестването й очевидно е демонстративно, след като е съпътствано и с официално видео.

Обективният контрол установи, че целта е успешно поразена с пряко попадение. Тестът потвърди тактико-техническите характеристики на ракетите "Циркон", посочва руското МО. Ракетата е била изстреляна от акваторията на Бяло море, а целта е била разположена на брега на Баренцово море.

 

 

С комплекса "Циркон" ще бъдат въоръжавани подводници и надводни кораби от Военноморския флот на Русия, уточнява министерството.

През март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи хиперзвуковите ракети като част от руските оръжия от ново поколение, които могат да поразяват почти всяка точка от земното кълбо и да избягват противоракетните средства, разположени от САЩ.

 

"СЕГА" припомня:

Според плана корабният комплекс с ракета" Циркон "трябва да бъде пуснат в редовна експлоатация през 2022 г..За плановете за създаване на хиперзвуковото оръжие се заговори през 2011 г. Според информации в руските медии изпитанията на „Циркон“ са започнали през 2015 г. Тази ракета е в състояние да развие скорост до 9 пъти скоростта на звука и може да унищожава мишените си на разстояние 1000 км.

Ракетата „Циркон“ е първата в света хиперзвукова крилата ракета на морска база, 

"Калибър" и "Циркон" в Калининград  и Крим могат да станат чудесни отговори на по-нататъшното разширяване на мрежата от американски военни бази в Източна Европа и да намалят желанието на полските и балтийските политици да разположат военното присъствие на НАТО на своите територии, коментира само преди време руският специализиран портал „Военное оброзрение“.

Ключови думи:

Циркон, фрегата, Горшков, тест

Още

САЩ отменят отрицателния тест за COVID-19 за влизащите в страната

10.06.2022

608
Висш военен: Искам съд или извинение за най-нагли лъжи спрямо флота

08.05.2022

11319
Русия извади ракетите С-400

03.03.2022

49627