Quantcast
Стойчо Кацаров обвини "Пирогов" във фалшифициране на подпис | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Стойчо Кацаров обвини "Пирогов" във фалшифициране на подпис

Той подписа пред очите ми всички документи, заяви лекар от спешния институт, а уволненият Балтов се закани да съди министерството
Обновена
5 419
 Нова тв

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”.

Това заяви пред "Нова тв" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Преди дни директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше уволнен след обвинение за лечение на над 400 пациенти-фантоми. Кацаров твърди, че и той е сред мнимите болни. От болницата обаче обясниха, че той не само е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат клинична пътека, както твърди доц. Атанасов.

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лева?”, попита Кацаров. 

Той бе подсетен, че всъщност клиничната пътека е за цироза, но самата диагноза не е такава, а е с код 72 - "Остра или подостра чернодробна недостатчност", която е временно състояние и може да бъде причинено дори от прекомерни дози парацетамол. И всъщност това е причината да се пусне лечение по такава пътека за цироза.

"Ето, пише: "чернодробна цироза". Това е епикризата, издадена от болницата - показа документ Кацаров. - И пише интерстециален нефрит. В това време аз съм абсолютно здрав, даже по това време ходих да карам ски на Боровец. Така че нищо от товау, което е написано тук не е вярно."

По думите му Асен Балтов носи отговорност за подобни фалшиви документи. „Затова го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, мотивира се той.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът.

„Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ”, коментира още министърът, който отново заяви, че кризата с коронавируса не е управлявана правилно.

Часове по-късно Стойчо Кацаров отново беше обвинен в лъжа от представител на "Пирогов". Д-р Христина Каменова от спешния институт заяви, че настоящият служебен министър "подписа лично пред очите ми всички необходими и задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение".

"Стойчо Кацаров беше изпратен при мен от началника на клиниката доц. Атанасов със своята съпруга да бъдат прегледани и той евентуално да бъде приет и хоспитализиран на легло във вътрешна клиника. Нетърпеливо изчакаха своето влизане. На пациента му беше направена ЕКГ, бяха му взети всички кръвни изследвания, беше направен и скенер на бял дроб. След което той подписа лично пред очите ми всички необходими и задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение", увери д-р Каменова пред "Нова тв".

Тя призова министъра да докаже по какъв друг начин би могъл да подпише собствените си документи за хоспитализация.

"Дали пациентът ще остане на легло - това решава началникът на клиниката спрямо всичко, което е правено. Те са преценили, че може да бъде оставен на домашен престой. По негово желание той не е останал да пролежава в болницата за дните на хоспитализация", добави тя и повтори: "Подписал е всички документи за хоспитализация. Бил е съгласен, минал е и през регистратурата, където е сканирана личната му карта, и след това е преценено къде да се лекува."

 
Коментар на лекарката, хоспитализирала Стойчо Кацаров в "Пирогов"

"Кацаров подписа пред очите ми всички задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение", заяви д-р Христина Каменова от „Пирогов”. Повече четете тук: https://bit.ly/2VWIALp

Posted by Новините на NOVA on Sunday, July 18, 2021

Тази вечер уволненият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов се закани да съди здравното министерство.

"В лично качество трябва да изчистя името си и мисля, че трябва да се заведе дело. Убеден съм, че трябва да го направя. Ще го водя срещу цялото министерство на здравеопазването и тяхното политическо ръководство, защото в този скандал не е замесен само Стойчо Кацаров, но и неговите зам.-министри. Те си позволиха да се появят пред медиите на петия-шестия ден от проверката и казаха, че имало 900 случая на неправомерно взети пари в "Пирогов". А след това казаха, че това били предварителни данни. Аз защо ги нямам?", заяви Балтов пред "Нова тв".

И добави по адрес на служебния министър: "Не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Той отдавна не е такъв и отдавна е забравил медицината, защото от четири дни сме свидетели на лъжи. Първата е, че никога никой не е казал, че има диагноза цироза. Ако една лъжа се каже 100 пъти, става истина, но в случая това няма как да се случи. Поредната лъжа днес е, че нещо е подписано, друго не е, а ние сме фалшифицирали. Лично аз съм виждал ИЗ-то. Сравних неговите подписи с последния протокол от увеличаване на капитала на дружеството. Неговият подпис е едно към едно. Ако той не е лежал в болницата, това си е негово право."

Ключови думи:

Пирогов, Стойчо Кацаров

Още

Корнелия Нинова призна, че не е ваксинирана

24.10.2021

Обновена

10054
Новите сертификати ще се издават чак от понеделник

22.10.2021

Обновена

10033
Как се вади зелен сертификат?

22.10.2021

Обновена

31868