Медия без
политическа реклама

Почина простреляният нидерландски журналист

В родината си безстрашният Петер де Врийс е смятан за най-големия борец срещу организираната престъпност

15 Юли 2021
БГНЕС
Петер де Врийс

Нидерландският разследващ журналист Петер де Врийс, който бе прострелян в Амстердам на 6 юли, почина в болницата, където повече от седмица лекарите се бореха за живота му, предадоха медиите в страната.

В началото на месеца журналистът тъкмо излизал от студиото на нидерландска телевизия, в чието шоу бил поканен като гост, когато неизвестен мъж открил стрелба. Очевидци твърдят, че са чули поне пет изстрела, като един куршум е улучил главата на журналиста. По-късно полицията задържа трима заподозени за нападението. Известно е, че единият е 21-годишен рапър, а другият е 35-годишен мъж от полски произход. Засега разследващите органи не казват нищо за мотивите за покушението, но се смята, че поръчителят е Ридуан Тахи. Де Врийс не еднократно е заявявал, че е в "черния списък" на лидера на престъпния картел "Ангелите на смъртта". Тахи бе арестуван през 2019 година в Обединените арабски емирства и по-късно екстрадиран в Нидерландия. 

През годините ''безстрашният'' де Врийс печели много врагове заради разследващите материали, които публикува и заснема. Носителят на награда ЕМИ е известен с отдадеността си към неразкрити престъпления и дори оказва подкрепа на семейства на жертви на престъпления. Той се е занимавал с над 500 ''студени случаи'' и е свидетелствал в съда като експерт по редица наказателни дела. Един от най-известните случаи, който дава тласък на кариерата му, е отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 г.  

През 2008 г. журналистът печели ЕМИ за разследването си, посветено на нашумелия случай с изчезналата през 2005 година на остров Аруба американска тийнейджърка Натали Холоуей.

В миналото Де Врийс е получавал полицейска защита след заплахи, свързани с участието му в наказателни дела срещу високопоставени личности като репортер и в съда.

Неизвестно лице е стреляло по известния нидерландски журналист Петер де Врийз, който е сериозно ранен и откаран в болница, съобщиха световните информационни агенции. Питър де Врийз е прострелян. Той е откаран в болница със сериозни наранявания.

 

Още по темата