Quantcast
Болници обвиняват НЗОК в административен тормоз | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Болници обвиняват НЗОК в административен тормоз

"Пирогов" ще направи възражение по констатациите на касата, която си търси над 1 млн. лв. от него
Обновена
3 814
 Илияна Кирилова

Българският лекарски съюз удари рамо на болниците и обвини НЗОК в административен тормоз. В централата на съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и  искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др., твърдят от съюза. Повод за писмото е вчерашното съобщение от НЗОК, която оповести редица нарушения в "Пирогов" и си търси възстановяване на над 1 млн. лв.

"Юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване. Ставаме свидетели на опит за възстановяване на суми за период, в който колегите лекуваха и се грижеха предимно за пациенти с Covid-19", коментират от БЛС, като изтъкват какви трудни месеци преживяха болниците и лекарите.

"Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо. Това ли е наградата за неимоверните усилия на българските медици в условията на неизвестност и световна пандемия? Това ли е подготовката за есента, която, за съжаление, едва ли ще бъде по-лека от изминалата?", негодуват от съюза.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

По-рано от "Пирогов" съобщиха, че не приемат констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и други нарушения при отчитането на дейност и ще направи възражения по тях, съобщиха от лечебното заведение. Вчера касата потвърди, че при проверка е установила редица нарушения в института, поради което иска да й бъдат възстановени над 1 млн. лв.

Спешният институт от самото начало отхвърля твърденията, че е получил два пъти пари за едни и същи пациенти, които веднъж са лекувани за коронавирусна инфекция, а месец по-късно изненадващо влизат в болницата за лечение по други пътеки, главно чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Преди месец служебният екип на МЗ обяви, че се проверяват около 900 хоспитализации и изключи вероятността действително да става дума за усложнения след прекарана инфекция, тъй като случаите са твърде много.

"Пирогов" бе третата голяма болница в София, в която се подават сигнали за нарушения. Фалшиви хоспитализации бяха установени и в болница "Лозенец", макар че там по-големият скандал е с незаконните трансплантации. В "Александровска" пък бяха установени твърде големи загуби в последните години, когато шеф на болницата е бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

 

ПРОВЕРКАТА

Вчера от НЗОК информираха, че между 28 май и 10 юли е извършена проверка в спешния институт. Проверени са 802 броя съпътстваща пациента документация „История на заболяването“ на задължително осигурени лица, хоспитализирани по 4 клинични пътеки - за лечение на чернодробни заболявания (цироза), на остра бъбречна недостатъчност, за оперативни интервенции при диабетно стъпало, без съдово реконструктивни операции и за контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения.

Проверката е установила няколко вида нарушения - неспазен диагностично-лечебен алгоритъм, отчетена, но неизвършена дейност, заплащане от страна на гражданите на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК, включени медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение, отчетена и заплатена дейност за конкретни лица, които не са пролежавали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в медицинската документация. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, уточняват от касата.
 

 

 

 

Още

Половин милиард лева европари в Северозапада са прахосани

22.10.2021

12258
Сривове в системата бавят ваксинацията

21.10.2021

Обновена

4192
Нова евродиректива стоварва още тежести и разходи за фирмите

14.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

18049