Медия без
политическа реклама

Тенисист №2 на България: Искам един ден да помагам на спорта

Подготовката ми в Националния тенис център в София дава резултати, сподели Димитър Кузманов пред "Сега"

архив

Димитър Кузманов е вторият най-добър български тенисист през последните години. На 27-годишна възраст през настоящия сезон пловдивчанинът постигна някои от най-добрите си резултати и през май стигна до върховото в кариерата си 237-о място в световната ранглиста. Днес той се изкачи с осем позиции спрямо миналата седмица до №238.

С представянето си през 2021 г. Мико заслужи място в квалификациите на последните два турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" в Париж и "Уимбълдън" в Лондон, и дебютира в най-престижната верига. Благодарение на силните резултати в сериите "Чалънджър" Кузманов има голям шанс да влезе в предварителната схема и на заключителния турнир от Шлема - US Open в Ню Йорк (30 август - 12 септември).

Тази седмица втората ни ракета ще участва в надпреварата на клей от календара на АТР в румънския град Яш с награден фонд $100 000. Българинът е поставен под №8 в схемата и в I кръг стартира срещу сърбина Педжа Крстин. В навечерието на турнира Мико се съгласи да отговори на въпросите на "Сега":

 

- През последния месец участва на два турнира от Големия шлем - "Ролан Гарос" и "Уимбълдън". Какви са впечатленията ти, каква е твоята лична равносметка?

- Доволен съм, защото изпълних една от големите ми мечти - след толкова години да участвам в Големия шлем. Вече играх на два, надявам се през следващите седмици да събера достатъчно точки, за да успея да намеря място и в последния за годината "мейджър" турнир - US Open. Чувството е страхотно, след като постигнеш нещо, за което си мечтал и си се трудил толкова години. Вече го достигнах, но сега и мечтите ми се промениха. Целта ми вече е да записвам и победи на турнири от Шлема. И, разбира се, да задържа нивото, тъй като това е най-трудното. Един успех по-лесно се постига, но по-трудно се задържа.

- Изпревари следващия въпрос. Благодарение на представянето ти през последните седмици и месеци си много близо до място в квалификациите на US Open. Вече натам ли са насочени усилията ти?

- Да, точно така ми е насочена програмата. Трябва да изиграя още няколко турнира, които ми остават, за да съм сигурен за участието ми в Ню Йорк. Тази седмица играя на турнир в Румъния, след това имам още един във Финландия. Вече си изкарах виза за САЩ, тъй като беше малко по-проблемно заради ковид ситуацията. Подсигурил съм се. Сега остава най-важното - да играя добре на следващите два турнира и да се опазя да съм здрав. За да бъде всичко наред и да може, живот и здраве, през август да пътувам за Америка.

- Веднага след US Open в края на септември пък предстои поредното издание на "София Оупън". Вярваме, че ще участваш и в него - какви са твоите лични очаквания за турнира в "Арена Армеец"?

- Много съм щастлив, че българската федерация по тенис успя да задържи за още една година турнира, който е много важен за българския тенис. И не само за тениса, а като цяло за спорта в България. Аз винаги участвам с много голямо желание и настроение. Все още нямам записана победа там, макар че през последните години бях много близо. Най-важното за мен е да се опазя здрав дотогава и да преследвам първа победа в София.

- Вече спомена, че тази седмица ще играеш на турнир в Румъния - от сериите "Чалънджър" в Яш. Имаш ли конкретна цел за този турнир?

- За първи път съм поставен на турнир от такава категория. Въпреки това целите ми са мач за мач, тъй като всеки един двубой в момента е важен, всяка една точка е важна. Така че не искам да гледам много напред и да мисля какво ме очаква и какво би станало, ако съм постигнал някакъв резултат. Най-важното е да се концентрирам мач за мач.

- Как провеждаш подготовката си, когато си в България. Как тренираш, къде? Разкажи ни малко повече.

- Вече две години живея в София, така че когато съм в България, тренирам там. В родния ми град Пловдив вече нямам нужните спаринги. Повечето момчета от националния отбор са в София, така че се събираме заедно. Имаме тази възможност в Националния тенис център. От тази година там работи и треньорът на националния отбор Теодор Бачев. Аз се подготвям както с моя треньор Валентин Димов, така и с вуйчо ми Стефан Рангелов. Провеждам си тренировките в София и се вижда, че това дава резултат. Така че невинаги е важно да се готвиш в чужбина, а е важно да тренираш правилно, да тренираш там, където се чувстваш добре.

- Възползваш ли се от възможността да тренираш индивидуално с капитана за Купа "Дейвис" Теодор Бачев, който от това лято предлага допълнителни занимания за елитни наши състезатели от всички възрасти в Националния тенис център в Борисовата градина?

- Да, аз дори съм имал щастието да работя с него и преди да бъде национален треньор. Той ми помагаше доста усилено преди три години. Винаги е бил част от нашия екип - и като приятел, и като специалист. След като вече се прибра в България, идва на нашите тренировки, консултира се с моите треньори, понеже аз работя с двама-трима човека. Неговите съвети са ценни и винаги предлага друг поглед върху нещата. С опита, който има, винаги има какво да се научи от него.

- През този сезон продължава и друга лятна програма на тенис федерацията - дни на отворените врати в Националния тенис център за безплатно обучение на деца. Това ли е пътят за откриване на нови таланти?

- Да, може да се каже. Всяка една програма на БФТ - и тази, и "Тенисът - спорт за всички", и другите за подрастващи и за хора с увреждания, водят само до по-добро развитие на нашия спорт. Колкото по-голяма масовост има в нашия спорт, толкова повече успехи се постигат, толкова повече състезатели се изкарват, толкова по-голям е интересът към тениса. Така че това са прекрасни инициативи и това е единственият начин нашият спорт да се развива.

- Дано този ден не е никак скоро, но мислил ли си след края на състезателната ти кариера ти самият да се занимаваш с треньорство, за да предадеш своите умения на следващите поколения?

- Хм, да. Мислил съм и в тази насока. Нормално е, всеки един човек си дава сметка, че тенисът е до време и рано или късно ще се раздели с активния спорт. По-скоро обаче моите намерения са свързани не толкова с треньорска дейност, колкото с ръководна и организационна. Било то в тениса или в спорта като цяло. Моите намерения към момента са да си остана в България, за да мога да дам опита, който съм натрупал до момента и който дай боже тепърва ще натрупам през годините. Искам един ден да помагам на българския спорт и българския тенис.

Още по темата