Медия без
политическа реклама

Талибаните вече владеят 85% от Афганистан

Часове след като президентът Джо Байдън обяви защитата си за изтеглянето на САЩ, бунтовниците заявиха, че са завзели два жизненоважни гранични пункта от иранската граница до границата с Китай

09 Юли 2021
БГНЕС
Афганистански сили за сигурност патрулират по време на операция срещу талибани в град Газни.

Часове след като президентът Джо Байдън обяви твърда защита за изтеглянето на САЩ, талибаните заявиха, че бойците са завзели два жизненоважни гранични пункта в Западен Афганистан - завършвайки дъга от територия от иранската граница до границата с Китай. С това бунтовниците вече владеят 85% от страната, предава БГНЕС.

В Москва гостуваща делегация от талибански служители заяви, че контролира около 250 от 398-те области на Афганистан - твърдение, невъзможно да бъде проверено независимо и оспорено от правителството.

Отделно говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза пред АФП, че техните бойци са завзели пограничния град Ислам Кала на иранската граница и границата Торгунди с Туркменистан.

Говорителят на министерството на вътрешните работи на Афганистан Тарек Ариан заяви, че се полагат усилия за изместване на бунтовниците от техните позиции.

---

"Тръгваме си от Афганистан, за да не останем безсрочно", заяви вчера в Белия дом американският президент Джо Байдън, цитиран от световните агенции. 

Запитан от журналист струвало ли си е да се правят 20 години усилия в Афганистан, Байдън отговори: "От самото начало бях против... нито една страна не е обединила Афганистан. Империи са минавали и нищо не са направили". По думите му задачата на военната мисия е била да предотврати нови терористични заплахи срещу САЩ от територията на Афганистан и това е изпълнено. "Тази работа бе приключена преди известно време и затова смятам, че изтеглянето на войските е правилно и дори закъсняло", каза той и добави, че работа на афганистанците е да решат какво правителство искат. "Нито една страна не е успяла да направи това вместо тях. Афганистан никога не е бил единна страна през цялата си история", заяви президентът на САЩ.

Той оспори призивите на опонентите си да не бърза с изтеглянето на последните войски, което трябва да приключи на 31 август. "Онези, които смятат, че трябва да останем още шест месеца или година, моля да имат предвид уроците от недалечното минало. През 2011 г. партньорите и съюзниците в НАТО се съгласиха, че трябва да завършим бойната операция през 2014 г. А през 2014 г. някои настояваха: "Още година". Продължихме да се сражаваме и да понасяме загуби. През 2015 г. стана същото. Още и още. Опитът от почти 20 години показа: още година бойни действия в Афганистан не е решение, а по-скоро рецепта за оставане там безсрочно", каза президентът Байдън.

Още по темата