Медия без
политическа реклама

Трета доза "Пфайзер" ще пази от Делта щама

Стремително расте броят на заразените в Гърция

09 Юли 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Засилването на туристическия поток в Гърция ускори разпространението на заразата

„Пфайзер“ и „Бионтех“ ще искат разрешение за прилагане на трета доза от разработената от тях ваксина срещу Covid-19, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БНР.

Причината е, че според първоначалните данни от тестове третата доза увеличава нивата на антителата срещу оригиналния щам на болестта и т. нар. Бета вариант 10 пъти.

Разработчиците се надяват инжектирането с трета доза да покаже също толкова добри резултати срещу индийския Делта вариант.

Фирмите планират да публикуват по-точни данни в скоро време и да ги предоставят на американската Администрация по храните и лекарствата, Европейската агенция по лекарствата и други регулаторни органи.

От „Пфайзер“ и „Бионтех“ смятат още, че наблюдаваният спад в ефикасността на ваксините в Израел след шест месеца показва, че поставянето на трета доза може да е необходимо в рамките на половин до една година след пълен цикъл на ваксинация.

 

- Новите заразени с коронавирус в Гърция отбелязаха нов рекорд вчера - 2107 случая, потвърждавайки трайната опасна възходяща тенденция през изминалата седмица.

Националната организация за обществено здраве (EODY) съобщи за 1820 случая в сряда и 1797 във вторник. Новият брой инфекции повиши общия брой на заразените от началото на пандемията до 433 021 души.

EODY също така обяви още 10 смъртни случая, като добави, че 153 пациенти в момента са интубирани в отделенията за интензивно лечение.

Проучване в Гърция сочи, че почти половината от тези, които не са били ваксинирани, не възнамеряват да го направят.

На фона на нарастващата тревога от намаляване на ежедневните ваксинации ново проучване на гръцката агенция Pulse, по поръчка на телевизия Skai показа, че сред тези, които все още не са получили ваксина, 40% казват, че не възнамеряват да се ваксинират. 16% заявяват, че ще посетят център за ваксинация възможно най-скоро, докато други 16% казват, че ще го направят след два или три месеца.

Проучването показва, че 60% от обществеността е по-уплашена от най-новите варианти на коронавируса.

Междувременно комисията от експерти, съветваща правителството за коронавируса, вероятно ще издаде препоръка днес за задължителни бързи тестове за работещите в туристическата индустрия - т.е. в хотели, ресторанти, барове и кафенета - поне два пъти седмично в опит да се спре рязкото увеличаване на случаите. Според правителствени източници тези задължителни тестове ще помогнат за увеличаване на защитната стена. Но основното нещо, което се очаква да постигне тази нова мярка, е да принуди работниците в туристическата индустрия да се ваксинират, тъй като процедурата за бърз тест два пъти седмично несъмнено отнема много време.

 

- Американец плати 10 000 долара заради отказ да носи правилно маска в самолет. Пътникът летял на 27 февруари 2021 г. от Юта до Аризона. Стюардесата му напомнила поне седем пъти, че маската трябва да е на лицето му по време на полета, но пътникът я свалял упорито под носа си всеки път, щом стюардесата се отдалечавала.

В крайна сметка пътникът се скарал със стюардесата, отказал да попълни протокола за нарушение и да предостави лична карта, а също така нападнал физически част от екипажа. В резултат на това бил глобен солено.

 

- Канада няма да отвори границите си за неваксинирани туристи. Страната започна да облекчава противопандемичните ограничения за пътуване, но премиерът Джъстин Трюдо заяви, че ще мине "доста време", преди да бъдат допуснати неваксинирани чуждестранни туристи.

"Мога да ви кажа точно сега, че това няма да се случи още дълго време", каза Трюдо.

"Трябва да продължим да гарантираме безопасността на канадците, както и това, че всички жертви, които толкова много хора са направили през последните дълги месеци, не са напразни", каза той.

Премиерът обаче сигнализира за промени в правилата "през следващите седмици", които могат да позволят на напълно ваксинирани туристи да посещават Канада.

Засилва се натискът върху Отава от туристическия сектор да се отвори отново границата на Канада със Съединените щати - най-дългата в света - която е затворена за туристи от март 2020 г.

Затварянето на границите, което се подновява всеки месец по споразумение между Отава и Вашингтон, трябва да остане в сила поне до 21 юли.

 

- Словакия въведе задължителна карантина за неваксинирани пристигащи. Предсрочното прекратяване на двуседмичната изолация ще бъде възможно не по-рано от пет дни след отрицателен тест за ковид-19. Мярката ще се прилага и за членовете на семействата, дори ако не са пътували в чужбина с пристигналия гражданин, съобщи телеканалът TA3.

За ваксинираните шофьори са отворени ленти за бързо придвижване на граничните КПП. Транзитното преминаване е позволено за срок до 8 часа, а право за спиране се дава само за зареждане на гориво на бензиностанция.

 

 

Още по темата