Медия без
политическа реклама

Зам.-министър на ГЕРБ е разследван за лобистки натиск

08 Юли 2021
Илияна Кирилова
Жени Начева

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) e изискала, а Министерството на здравеопазването (МЗ ) е предоставило документи по сигнал за натиск от страна на бившия зам.-министър Жени Начева спрямо управителя през 2018 г. на държавното дружество „Бул Био" Николай Борисов. Това стана ясно от съобщение на ведомството на Стойчо Кацаров днес.

Разследва се дали Начева е въздействала да се сключи споразумение с конкретна адвокатска кантора за сътрудничество по прекратяване на международен договор за 350 000 евро, въпреки че към този момент фирмата е имала контракт с друго адвокатско дружество, на стойност е 40 000 лв. От МЗ обаче уточняват, че регистърът на договорите в „Бул Био“ липсва.

Начева е централен персонаж при проверките на сегашното ръководство на МЗ за наследството на ГЕРБ. През юни тя бе посочена като човека, стоящ зад осигуряването чрез съмнителни процедури на предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин в разгара на коронакризита: 

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?