Quantcast
Заплахите на ГЕРБ за машинния вот бяха опровергани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Заплахите на ГЕРБ за машинния вот бяха опровергани

Проверка на ЦИК установи, че контролните разписки от частичните избори отговарят на протоколите с резултатите
Обновена
5 203
 БГНЕС

Опитите на ГЕРБ да уплашат избирателите, че вотът им на парламентарните избори на 11 юли ще бъде манипулиран посредством машините за гласуване, получиха първото си опровержение. Това стана със специална проверка, която членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) направиха на устройствата, използвани в частичните местни избори в община Благоевград и в село Ясен.

Всяка машина отпечатва контролна разписка с гласа на избирателя след гласуване. Идеята на изборните комисари беше да сравнят бележките със съдържанието на протоколите с изборните резултати, които устройствата във всяка избирателна секция отпечатват след края на изборния ден. От ГЕРБ настояваха да се прегледат всички разписки. В крайна сметка обаче, ЦИК реши, че проучването ще се направи чрез представителна извадка от 32 секции (30 в Благоевград и 2 в Ясен) от общо 123 секции с машинно гласуване.

„Всички контролни преброявания установяват същия резултат като установения от разпечатаните протоколи от машинното гласуване”, докладва зам.-шефът на комисията Росица Матева на заседанието й на 8 юли. "Вероятността в някой от непреброените протоколи да има разминаване е под 1 процент от цялата съвкупност", добави колегата й Цветозар Томов на брифинг по-късно. А искането да се броят бележките във всички секции той коментира така: "Всеки човек, който има елементарна статистическа грамотност, дано има политици с такава, би могъл да установи, че това би било една безсмислица, достойна за книгата на Гинес ... Не е необходимо да се броят всички, освен ако не сме аборигени."

Не се е разминало без технически грешки в работата на секционните комисии – например в някои секции са сбъркали бройката на контролните разписки, а в една дори са разменили резултатите на двамата кандидат-кметове на Благоевград Илко Стоянов и Румен Томов (това засяга само протоколите с разписките, тоест, не се отразява на резултатите на претендентите). Протоколите с разписките ще бъдат качени на сайта на ЦИК.

Проверката едва ли ще накара герберите да променят позицията си по темата. На практика цялата им предизборна кампания се основава на твърдението, че ако загубят изборите, причината ще бъде в манипулация на машинното гласуване. „Те на пет гласа или на три гласа, един ще прехвърлят за Слави Трифонов – така са направени машините”, говореше партийният лидер Бойко Борисов на всяко предизборно събитие.

За да бъде сигурна обществеността, че манипулации няма, ЦИК трябва да проведе сходно проучване и след вота на 11 юли. Засега изборните комисари обаче не са взели такова решение. Росица Матева коментира, че "с висока степен на сигурност" ще има контролно преброяване в определен брой секции и на парламентарните избори.

 

 

Доказателство

Всяка секционна избирателна комисия (СИК) ще трябва да разпечата в началото на изборния ден от своята машина криптографски идентификатор, в който се съдържа т.нар. хеш код, установен от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Същия код ще получи и в запечатан плик. Преди да започне гласуването кода, разпечатан от машината, и този, съдържащ се в плика, трябва да се сравнят и да се установи, че съвпадат. Това ще бъде доказателството, че в съответната машина е инсталиран одитиран от държавните институции софтуер, разказа Росица Матева на брифинга.

Членовете на комисията бяха категорични, че разкриването на хеш кода е теоретично възможно. "Вероятността е значително по-малка от тази в момента да ни падне астероид на главите. Досегашната практика на използване на машинно гласуване в България не е засякла нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама с хартиени бюлетини, на които сме свидетели в последните 30 години", посочи Цветозар Томов. Матева допълни, че хеш кодът има 64 символа, и посочи, че на одитирането на машините са присъствали 4-ма представители на политически сили и неправителствени организации.

Гласуването

По правилата на Изборния кодекс употребата на машините в изборния ден може да се прекъсва само при възникнали непреодолими обстоятелства. Ако дадена секционна комисия се сблъска с трудности, трябва да уведоми съответната районна избирателна комисия (РИК), която на свой ред незабавно да съобщи на ЦИК. Последната ще решава дали машинното гласуване да бъде спряно и да се продължи с хартиени бюлетини.

Практиката да се спира гласуването, за да се дезинфекцират изборните помещения, няма да бъде допускана, бяха категорични говорителите на ЦИК. Почистването им ще се прави успоредно с гласуването.

Още

Дългогодишен митничар стана зам.-министър на строителството

07.12.2022

2574
Борисов: Ако Радев върне Изборния кодекс, ГЕРБ ще му гласува ветото

06.12.2022

Обновена

11252
ПП и ДБ са на косъм да провалят най-важното - демонтажа на ГЕРБ

05.12.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

15964