Quantcast
ДПС се оплака в ЕС от България заради Пеевски и Магнитски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ДПС се оплака в ЕС от България заради Пеевски и Магнитски

Според евродепутата Илхан Кючюк София подлага на репресия хора и фирми
7 553
 Стопкадър от екрана
Илхан Кючук на трибуната на Европарламента в Страсбург

Евродепутатът Илхан Кючюк обвини България, че използва санкциите на САЩ по закона "Магнитски" като претекст за  свръхрепресии срещу лица и фирми. В изказване вчера привечер пред Европарламента в Страсбург той използва дебат по европейския аналог на закона "Магнитски", за да нападне българските власти, че извращават смисъла на санкциите срещу корумпирани лица и фирми. Според него те се възползват от санкциите като "инструмент за свръхрепресии и нарушаване на човешките права и свободи".

Илхан Кючюк се въздържа да посочи имена на засегнати лица и фирми, сред които фигурира бившият депутат от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски. Изказването обаче звучеше като негова защита.

Той изтъкна, че американският закон "Магнитски" няма действие на територията на Европейския съюз, което противоречи с позицията на САЩ, че той е глобален закон (както се и нарича). Истината е, че българите са първите граждани на ЕС, санкционирани по него.

Според Кючук налагането на национални санкции от някои страни в ЕС като продължение на американските мерки е "в грубо противоречие както с вътрешното им законодателство, така и с общностното право". Той посочи, че визира България, без да назове други държави. Евродепутатът призова да не се допуска по същия начин "превратно тълкуване на европейския аналог" на закона "Магнитски". Според него санкциите не бива да се превръщат в "търпяно свръхнаказание, без вината да е доказана от независим съдебен орган след преценка на всички факти и доказателства".

В допълнително съобщение от офиса на Кючюк, цитирано от "Дневник", се казва, че "въпреки че служебното българско правителство е наясно с европейската регулация и неприложимостта на санкциите на територията на България, това правителство създаде т.нар. черен списък на лица и фирми, свързани според него със санкционираните граждани. Това създаде предпоставка, от една страна, за абсолютен административен произвол и, от друга, накърни в такава степен правата на санкционираните и на свързаните с тях дружества, че ги постави в практическа невъзможност да имат какъвто и да било контакт с държавните органи в собствената си страна."

Обяснението на българските власти е, че държавни институции и финансовият сектор трябва да бъдат защитени от евентуални негативни последици, ако продължат да работят с фирми на Делян Пеевски или Васил Божков. Такава е и една от целите на Глобалния закон "Магнитски" - да стимулира други държави да предприемат мерки за борба с корупцията, а предприемачите да преценят дали да рискуват изключване от бизнес със САЩ и от световната мрежа за доларови операции.

Sitting of 06-07-2021 | Plenary | European Parliament (europa.eu)

Още

Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по „Магнитски“

12.08.2022

1702
Прокуратурата оневини Пеевски и Желязков по "Магнитски"

27.07.2022

Обновена

5287
Унгария гласува за частично разграждане на Европейския съюз

20.07.2022

Обновена

50856