Медия без
политическа реклама

Едва 440 деца ще получат компенсация за детска градина

МС отпусна над 23 млн.лв. за студентски общежития, научни програми, ремонти на градини и др.

Илияна Кирилова
Над 500 000 лв. ще бъдат преведени на Столична община за 438 неприети на градина деца

Едва 440 деца ще получат компенсации за това, че не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Днес правителството одобри 548 656 лева за изплащане на въпросните помощи.

Те се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Според училищния закон право на компенсация имат родители на деца от 3 г. до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места. За целта обаче пред тях има 6 изисквания, на които малцина могат да отговорят.

Само две от тези деца живеят извън София. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Проблемът с липсата на достатъчно места в детските градини е най-остър именно в столицата, където и тази година близо 10 000 деца не бяха приети на детска градина. Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември. 

Наскоро Би Ти Ви съобщи, че компенсации ще получат 274 деца. И броят от 440 деца обаче е фрапиращо нисък на фона на и без това малкото прогнозни бройки, които държавата изчисли, че ще могат да се възползват от мярката - 3600. Заради това родители от София неведнъж протестираха с искане за държавна помощ за всички неприети деца и за ударно строителство на нови детски заведения. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък се опита да прехвърли отговорността за нерешения с години проблем с недостига на места, като призова държавата да компенсира по-щедро родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Тя възложи на заместника си Мирослав Боршош да предложи промени в наредбата за отпускането на компенсациите, като последно стана ясно, че СО води преговори с просветното министерство за увеличаване на обхвата на децата, които могат да се възползват от помощта - като към тях се включат не само децата от 3 г. нагоре, но и 2-годишните малчугани.

 

ОЩЕ МИЛИОНИ 

МС одобри допълнителни 10 млн. лв. по бюджета на МОН за 2021 г., които ще се използват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. През септември 2020 г. бяха предоставени 66 млн. лв. за ремонтиране на студентски общежития. Държавните университети започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те отново да бъдат разчетени в бюджета за 2021 г., обясняват от МС.

Допълнителни 10 млн. лв. по бюджета на МОН днес бяха одобрени и за плащания по 7 договора за модернизиране на образователната инфраструктура на професионални гимназии, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. С безвъзмездната помощ се подобрява материално-техническата база на общо 103 държавни професионални гимназии. Първоначалната сума по договорите, сключени в периода 2016-2017 г., е 110 513 000 лв. При изпълнението обаче са възлагани допълнителни наложителни дейности, които не е можело да бъдат предвидени при обявяване на поръчката. Освен допълнителните 10 млн. лв. от бюджета, са необходими още 751 799 лв., които ще са за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на МОН.

МС отпусна 2.2 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в 6 общини, като средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища. 102 хил. лв. получава община Банско за изграждане на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1.4 млн. лв. за строителство на нова детска градина, като сумата е 1/2 от стойността на проекта. Близо 550 хил. лв. са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина „Слънце“. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите.

Малко над 1 млн. лв. допълнително финансиране пък ще получи Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ). Основната част от средствата - до 960 хил. лв., се отпускат за провеждане на нов конкурс по научната програма за 2021 г. Очаква се финансиране да получат около 8 нови проектни предложения. Останалата част от сумата ще гарантира изпълнението на следващ етап на проектите по програмата, одобрени през 2020 г.

 

 

Още по темата