Quantcast
Президентът и правителството слагат нов шеф на военното разузнаване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът и правителството слагат нов шеф на военното разузнаване

Зам.председателят на цивилното разузнаване Ангело Прокопиев си тръгва по собствена молба, твърди МС
Обновена
8 379
 БГНЕС архив

Президентът и правителството слагат нов шеф на военното разузнаване. Това става ясно от решенията на кабинета, взети на днешното редовно заседание. Според едно от тях, правителството предлага полк. Венелин Венев да бъде назначен на длъжността „Директор на Служба „Военно разузнаване” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“. До преди идването на служебния кабинет военното разузнаване се ръководеше временно от Велко Атанасов, който дълго време изчакваше да стане титуляр. Именно той беше похвален преди няколко месеца от главния прокурор Иван Гешев при установяването на т.нар. мрежа от високопоставени бивши и настоящи служители на Министерство на отбраната, обвинени, че са шпионирали в полза на Русия.

Сега става ясно, че Атанасов вече не е дори временен шеф, а е в графата зам.директори. През последните седмици временен директор е бил капитан първи ранг Иво Хасекиев. На заседанието в сряда кабинетът прие решение, с което предлага на президента военното разузнаване да се оглави от Венев като титуляр. Като се имат предвид отношенията между правителство и президент, то със сигурност кадровата промяна е предварително съгласувана.

Пак на редовното заседание Министерски съвет прие решение, с което предлага на президента да освободи и зам.шефа на цивилното разузнаване Ангело Прокопиев. Според правителството той сам е поискал да напусне поста.

От година и половина цивилното разузнаване е само с един заместник, след като през февруари м.г. поста си напусна Асен Тутеков. Така ДАР остана само с един зам.шеф - Ангел Прокопиев, когото правителството и президентът сега освобождават. Той е назначен на поста с указ още през 2015 г. Прокопиев е завършил военно училище във Велико Търново със специалност “Електронно разузнаване”. Така ДАР остава без нито един заместник. 

 

В средата на юни беше сменен шефът на разузнаването Атанас Атанасов. Тогава кабинетът обяви като причина за неговото уволнение "липса на политическа неутралност, както и непредоставяне на разузнавателна информация на президента".

При встъпването на служебното правителство Атанасов, заедно с вече бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември. Премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, че ще се тръгне към смяна и на двамата. Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

След това беше уволнен и шефът на разузнаването. "Основната причина за отстраняването ми дългата ръка на Кремъл, а също и координираните действия с един известен бизнесмен с много обвинения", коментира часове след освобождаването си Атанасов. Той направи това пред журналисти, пред централата на разузнаването. Според него било възможно да е задействан план "Здравствуйте, братушки" и той да не е за руските туристи по морето. Зловредното руско влияние е основна причина за смяната на ръководния състав на службите, твърди още Атанасов. „Не говоря за литература, култура, а за зловредното руско влияние, имайки предвид руските специални служби“, обяви той. Атанасов призова депутатите от следващия парламент да помислят дали да не задвижат процедура по импийчмънт на президента заради неговия указ за освобождаването му.

Ден по-късно руското посолство в България публикува позиция на фейсбук страницата си, в която открито се подиграва на отстранения шеф на българската Държавна агенция "Разузнаване". "Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", пише в коментара на посолството на Русия.

 

 

 

 

 

 

На мястото на Атанасов беше назначен Антоан Гечев, който е полковник и беше съветник – военен, военноморски и военновъздушен аташе в посолството на България в Рим. Гечев беше зам.шеф на служба "Военна информация", която е всъщност военното разузнаване. Сега той ще застане начело на ДАР, което пък е т.нар. цивилно разузнаване.

Още

Симеон Дянков: Трябва спешно да ограничим цените на основни храни

04.12.2022

5219
Според ДБ кабинет на малцинството би бил алтернатива на ГЕРБ и ДПС

29.11.2022

427
Нинова: Все още може да има кабинет

27.11.2022

2532