Медия без
политическа реклама

МВР профилактира 1275 собственици на фирми заради корпоративен вот

669 са арестувани и 4788 са предупредени в акция срещу купуването на гласове

06 Юли 2021
Илияна Кирилова

МВР обяви, че е проверило 1275 собственици на фирми "с цел предотвратяване на възможността за корпоративен глас". Вътрешното министерство не посочва нито едно име на бизнесмен или фирма. От МВР обаче се хвалят с 669 арестувани за 24 часа, с 4 788 предупредени души и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове.

Това са част от резултатите, които ведомството отчита от мащабната специализирана операция в цялата страна. Според вътрешното министерство в акцията са "ангажирани в максимален обем полицейските сили, с които разполага МВР". В нея участват не само служители на СДВР и ОДМВР, но и екипи на националната полиция, на жандармерията, на баретите. Основната задача на акцията е противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Паралелно обаче се извършвали и проверки по отношение на гражданската регистрация.

За периода от 1 до 5 юли включително са извършени инспекции на общо 2 173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6 691 лица от активния криминален контингент и 1 277 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити, твърдя още от МВР. Установени били общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес.

Вътрешният министър Бойко Рашков разкри, че в Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Той допълни, че прокуратурата трябва да каже дали по случая вече има образувано разследване.

В рамките на операцията били проверени и 35 632 моторни превозни средства, установени са 110 лица, обявени за издирване, разкрити са и 87 други престъпления.

В по-късните часове бе обявено, че при акция в Кърджали срещу купуването на гласове са били иззети списъци с около 600 имена. Върху част от материалите били отбелязани две политически партии. В полицейското управление е задържан 47-годишният обитател на жилището. Масирана операция бе отчетена и в Сливенско. Полиция и жандармерия претърсваха заложни къщи, офиси за бързи кредити и частни домове. Открити били бележници с имена и суми срещу тях. Проверява се дали списъците са за платен вот.

Още по темата