Медия без
политическа реклама

Марешки отива на избори без окончателна присъда

Върховните магистрати не спазиха сроковете да се произнесат по делото за изнудване

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Върховният касационен съд не спази препоръчителните срокове да обяви окончателното решение по делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки. Така формацията на Марешки ще се яви на изборите в неделя, без да ясно виновен ли е той по обвинението за изнудване.

Делото бе обявено за решено от върховните магистрати на 23 април. Препоръчителният срок за обявяването на съдебното решение е 1 месец, като при сложните дела той може да е 2 месеца. И двумесечният срок обаче изтече преди седмици.

Процесът за за изнудване бе насрочен във Върховния касационен съд за 17 март. По молба на защитата на бизнесмена-политик обаче той бе отложен за след редовните избори, които бяха на 4 април. "Разглеждането на делото пред касационния съд в хода на предизборната кампания би могло да попречи на Марешки да участва активно в нея и да окаже влияние върху изборния резултат", мотивира се ВКС защо отсрочва процеса тогава.

Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата. Това записа в мотивите за решението си Апелативният съд във Варна. В тях пише още, че за Марешки са събрани "противоречиви характеристични данни" - безспорно, той е известна личност. Сред част от обществото се ползва с добро име и авторитет, но сред други е известен като човек, от когото може да се очаква всичко, с връзки в криминалните среди и с чувството, "че всичко може да му се размине".

Мотивите на апелативните магистрати бяха обявени през ноември м.г. Още тогава пътят на казуса към последната инстанция беше отворен. Три месеца обаче не стигнаха на документите да пропътуват от Варна до София. Апелативният съд във Варна обясни, че забавянето е "поради затрудненото заради пандемията връчване на съдебни книжа в София". 

Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8000 лв. глоба. Подсъдимата с него Красимира Колева бе осъдена на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 6000 лв. глоба. Двамата са признати за виновни от апелативния съд, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща всеки месец 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. "Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество", прие съдът.

Въпреки всичките си минали конфликти и противоречия, националистическите формации плавно се приближават една към друга за предсрочните парламентарни избори.
годишната присъда на лидера на "Воля" и бизнесмен с интереси в горивата и лекарствата Веселин Марешки да бъде потвърдена. За това пледира пред Върховния касационен съд прокуратурата. Според обвинението наказанието на Марешки по делото за изнудване е справедливо.

 

Още по темата