Медия без
политическа реклама

Борисов: Аз ли мязам на мутра?!

Лидерът на ГЕРБ дръпна нагла реч в Кърджали, а преди това за пореден път използва деца за кампанията си

05 Юли 2021Обновена

Мутрите си направиха партии и сега викат "мутри вън". И лицата, и езика, и действията им са добре познати. Защо Станислав Трифонов влезе официално в политиката сега? Защото чакаше смутни времена! Две години щабът на Радев готвеше компроматите, изчакаха момента и удариха. Те това го могат. Направиха голяма услуга на руските интереси. Сега без капка колебание ще подменят и вота. Само с Костинбродски машинни избори могат да бият ГЕРБ. Но и този път няма да им се получи. Защото и направеното, и хората са на наша страна.

Posted by Boyko Borissov on Monday, July 5, 2021

Бойко Борисов не спира да обикаля предизборно. Днес следобед се снима с деца във физкултурен салон в пловдивско село, после бързо се озова в Кърджали, където Цвета Караянчева бе строила целия актив. Забележително е, че тия дни се изпълни година, откакто изтече записът, в който Борисов казва какво мисли за нея, при това не на литературен български. Караянчева го посрещна с отворени обятия. Оказа се, че заканата на Слави Трифонов, че ГЕРБ трябва да бъдат изчегъртани, дълбоко възмущава Борисов и неговото чувствително ухо. Борисов попита публиката в Кърджали: "Кой мяза на мутра?! Мутренски език е да се каже изчегъртвам". В предишни кампании лидерът на ГЕРБ "мачкаше" и "биеше" конкурентите си. 

Предизборната проява на ГЕРБ в Кърджали бе поредната демонстрация на невиждана наглост. А и на слагачество, за което допринесоха хората край Борисов. Той държа реч, а строените наблизо Даниел Митов и Цвета Караянчева го прекъсваха с бурни аплодисменти през пет минути. Специално по лицето на Митов бе изписан истински възторг от всяка хрумка или дебелашка шега на лидера. Самият Борисов влезе в залата под звуците на музика - досущ като звезда. А залата бе претъпкана от хора без маски. Това не му попречи малко по-късно да обвини служебното правителство, че нищо не прави срещу коронавируса. И да повтори за стотен път измишльотината, че България се справила с ковид кризата при управлението на ГЕРБ. Истината е, че през цялото време страната ни бе в челните места на черната статистика в Европа.

Речта на Борисов, по тон агресивна и нахална, бе смешен плач. Точно той, който дълги години държеше изкъсо голяма част от медиите и преобладаващата журналистика бе сервилна към него, се оплака, че сега ГЕРБ трябвало да си плащат за предизборна реклама. От сутрин до вечер националните медии излъчвали Бойко Рашков, който пък не си плащал. Медиите нямали право да вършат това, защото Рашков бил част от предизборния щаб на президента Радев. Думите на Борисов на практика са груба манипулация, защото нито Рашков е член на щаб, нито тече кампания за президентския вот. "Кога Бойко Рашков е спечелил избори, бе?", агресивно попита Борисов. А истината е, че нито Рашков, нито който и да е друг може да стигне самия Борисов по медийни изяви - особено от ерата му на главен секретар на МВР, когато не слизаше от телевизора, макар също да не бе печелил избори. 

Няколко пъти в речта Борисов се направи на демократ - ГЕРБ били толерантни, диалогични.... Колко точно е толерантен Борисов личи от изтеклия запис преди година, когато разправяше как ще размазва физиономии.

Той обвини служебното правителство, че направило така, че България да бъде най-мразена от хората в Македония и Албания. Казал му го Иван Кръстев, с когото говорил тази сутрин. Как само за три месеца се е случило това, не стана ясно. Не се разбра и как така Борисов е повлиял Гърция да излезе от финансовата криза през 2009 г. Но е факт, каза го: "Решихме и финансовата криза с Гърция през 2009 г.".

"Мислят, че ще ме уплашат. Че ще ме свалят долу. Аз съм най-опасен, когато съм уплашен" - така пък звучеше негова откровена заплаха към враговете. 

"Мутрите си направиха партии и сега викат "мутри вън". И лицата, и езика, и действията им са добре познати. Защо Станислав Трифонов влезе официално в политиката сега? Защото чакаше смутни времена! Две години щабът на Радев готвеше компроматите, изчакаха момента и удариха. Те това го могат. Направиха голяма услуга на руските интереси. Сега без капка колебание ще подменят и вота. Само с Костинбродски машинни избори могат да бият ГЕРБ. Но и този път няма да им се получи. Защото и направеното, и хората са на наша страна", зарече се Борисов.

В края, след като в логореята си Борисов скачаше от тема на тема, той стрелна по адрес на кадруването на служебното правителство: "Но на ДПС кадрите не пипат!". Възторжената зала не се сети да попита какво въобще правят кадрите на ДПС във властта - кой ги е назначил, след като преди служебното правителство управляваше той самият, а ДПС уж му бяха опозиция. 

 

Децата са ми най-скъпи за реклама

Въпреки закона, който казва, че "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически дейности", децата се превърнаха в основни действащи лица в предизборните прояви на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След като наводни профила си във Фейсбук със снимки как гушка невръстни, а малчугани бяха показвани строени, облечени с тениски с неговия лик, днес Борисов се включи в живо предаване от асеновградското с. Тополово, отново обграден с деца.

"Гадовете ме следят", подчертаваше Борисов преди всяка снимка с дете. Родителите уверяваха, че са съгласни и фотосите са за лична тяхна употреба на фона на публичното излъчване във Фейсбук профила му.  "Харесва ли ви залата", попита Борисов децата, които наричаше "пиленца". Строени в спортни екипи, те отговориха в хор, че новият физкултурен салон в пловдивското село Тополово им харесва. А директорката на училището увери Борисов, че благодарение на него децата ще има къде да тренират. После се наложи всички да изслушат как 45 години Борисов се е борил с комунистите, както и да отговаря на вътрешния министър Бойко Рашков и на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

Сред придружаващите Борисов бе и Дани Каназирева, която като юридическо острие на ГЕРБ трябва да е запозната с нормите за защита на децата.

Миналата седмица Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с апел към участниците в изборите да не въвличат децата в предизборната агитация. "Отговорността да не се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето, е споделена", посочи председателят на ДАЗД Елеонора Лилова. "Право на родителите е да изразят съгласие или отказ за разгласяване на сведения и данни за децата им, включително и за публикуване на снимки. Ролята на държавата е да съдейства на родителите при реализирането на отговорности им за осигуряване на адекватна закрила и грижа за децата и подходящ стандарт на живот", пише Лилова.

Според ДАЗД взаимодействието й с ЦИК по темата с ползването на децата в предизборната кампания е много добро. Не е известно обаче досега ЦИК да се е задействала заради злоупотребата с деца.

"Освен незаконно, използването на деца за предизборна агитация от ГЕРБ е неморално. За 11 години на власт не направихте за тях НИЩО. Няма национална детска болница. Няма добро детско здравеопазване. Няма детски градини. Няма хуманно детско правосъдие. Няма реална интеграция. Няма качествена грижа за децата в риск. Поне спрете тази ГАВРА с децата", коментира преди дни д-р Таня Андреева, педиатър и кандидат-депутат от ДБ.

Още по темата