Quantcast
Защо тенисистите избират топките преди сервис? | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Защо тенисистите избират топките преди сервис?

3 584
 ЕПА/БГНЕС

На практика всички тенисисти преди сервис правят едно и също - искат от подавачите 3-4 топки, от които старателно избират тази, с която ще изпълнят началния удар. Защо го правят?

Обяснява световният №2 Даниил Медведев: "За първи сервис се старая да намеря възможно най-нова топка, която има най-малко стърчащи влакънца - така ще лети по-бързо. "Рошава" или влажна топка няма да лети бързо."

Съответно за втори сервис принципът е огледален - избира се топката с най-много стърчащи власинки - тя се сцепва по-добре с ракетата, лети по-бавно и ударът се контролира по-добре. 

Треньорът Патрик Муратоглу пояснява: "При втори сервис на играча му трябва контрол, а не скорост. Когато топката е бърза, контролът е по-малък, а никой не иска да прави двойна грешка. Колкото е по-пухкава топката, толкова по-добро сцепление има с кордажа."

Темата вълнува и д-р Рабиндра Мета, учен от НАСА, който над 40 години изучава аеродинамичните свойства на всякакви топки: "Пухът е главното. В тениса той дава допълнително съпротивление, което забавя полета. Когато извадиш новите топки от кутията, те са достатъчно плътни и имат малко съпротивление. Когато с тях е играно, топките набухват, щръкват власинки и съпротивлението се увеличава."

За да изследва влиянието на текстилните власинки, д-р Мета и екипът му са правили експерименти в аеродинамична тръба. И са доказали, че "най-разплетените" топки летят най-бавно. "Буквално бръснехме власинките, за да получим най-гладка повърхност, и тогава скоростта на летене бе най-голяма", добавя той.

И още един извод от неговото изследване: невинаги новата и гладка топка е привлекателна за тенисиста. "Веднъж ни изпратиха топки от US Open. Като започнахме да ги изучаваме, се оказа, че от 6 такива топки играчите предпочитаха не повече от 2-3. Просто износването им не бе равномерно."

Муратоглу обяснява процеса на избиране и с това, че е по-скоро психологически похват: "Играчите усещат голямо напрежение и стрес. Като избират топка преди сервис, те се чувстват по-спокойни и това им помага да играят по-добре. Същността на ритуала е и да се настроиш за следващото разиграване."

При това Муратоглу разказва, че Серена Уилямс не избира - тя иска от подавачите само по една топка (ако не вкара първия сервис, иска още една) и бие началния удар с която ѝ подадат.

Медведев също признава психологическия елемент при избора и добавя: "Трябва да се отчита, че, разбира се, няма да спечелиш разиграването само защото си избрал по-пухкава топка. Защото разлика в скоростите има, но пък не е значителна."

Има и още един аспект - някои тенисисти искат от подавачите да им намерят и дадат топката, с която са спечелили предходното разиграване (ако са го спечелили). Такива са Ришар Гаске и Анди Мъри.

Понякога пък играчите сами "създават" подходяща топка. Има два емблематични примера за това. През 2013 г. Анабел Медина-Гаригес разрошваше с ракетата си новите топки, за да летят по-бавно при сервисите срещу нея на Серена Уилямс. На Australian Open 2020 пък Джон Милман търкаляше топките по потната си фланелка, за да ги навлажни и да "отъпче" стърчащите власинки преди сервис срещу Роджър Федерер.

Това поведение на австралиеца предизвика полемики. Чуха се различни мнения – от това, че подобно навлажняване не влияе почти никак на скоростта на летежа (Грег Руседски и Тод Уудбридж), до това, че влажната топка определено лети по-бързо (Свен Грьонефелд, бивш треньор на Мария Шарапова). Имаше и такива, които определиха действията на Милман като съзнателна манипулация, но правилата на Големия шлем не забраняват да мокриш топките с потта си, нито да ги разрошваш с ракетата си като Медина-Гаригес.

Ключови думи:

тенис, топки

Още

Трамвай "Федерер Експрес" тръгна по улиците на Базел

24.10.2021

423
Джокович може да пропусне Australian Open заради ваксините

19.10.2021

3890
Технологична помощ допринася за прогреса на Григор Димитров

18.10.2021

Обновена

2597