Quantcast
Словашка кола полетя между Нитра и Братислава | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Словашка кола полетя между Нитра и Братислава

1 201

Словашката летяща кола AirCar 1 на Klein Vision извърши спокоен полет от Нитра до столицата Братислава. 

Прототипът се задвижва от двигател BMW с мощност 160 конски сили и е оборудван с фиксирано витло. Той се превръща от автомобил в самолет за по-малко от три минути.

Според Klein Vision прототипът вече е извършил над 40 часа тестови полети, включително летене на 2500 метра с максималната му скорост - 190 километра в час.

След като кацна в Братислава, самолетът беше трансформиран в автомобил, управляван от изпълнителния директор на Klein Vision Стефан Клайн и съоснователя на компанията Антон Заяц.

"AirCar вече не е просто доказателство за концепция," заяви Заяц в изявление. „Той превърна от научната фантастика в реалност.

Компанията вече работи по модел, наречен AirCar Prototype 2, който ще има двигател с мощност 300 конски сили. Очаква се да може да лети със скорост 300 километра в час и да има обхват около 1000 километра.

Klein Vision вече планира да работи по още няколко модела, включително четириместни.

Все по-голям брой компании проучват потенциала на летящите превозни средства въпреки препятствията, включително такива, свързани с безопасността и сигурността. Летящите превозни средства трябва да работят в претъпкано въздушно пространство, близо до малки безпилотни самолети и традиционни самолети, а също така се нуждаят от регулаторна рамка, създаването на която може да отнеме години, пише CNN.

Uber и Hyundai разкриха плановете си за електрически летящи таксита на миналогодишното изложение за електроника в Лас Вегас. Майкъл Коул, главен изпълнителен директор на европейското звено на Hyundai, заяви във вторник, че южнокорейският производител на автомобили е "много активен" в програмата.

Volkswagen обяви през февруари, че работи в Китай по летящи превозни средства. Междувременно Porsche, Daimler и Toyota подкрепиха стартиращите компании в т.нар. електрическа индустрия за вертикално излитане и кацане (eVTOL).

През август 2020 г. японската компания Sky Drive Inc. проведе първата японска публична демонстрация на летящо превозно средство. Колата излетя от кръга на Toyota и кръжа около четири минути.

Ключови думи:

Словакия, летяща кола

Още

Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи

24.11.2021

25387
Задава се нов локдаун в Европа заради ковид-19

18.11.2021

8294
И Норвегия окончателно се отказа от "Астра Зенека"

12.05.2021

Обновена

2647