Медия без
политическа реклама

Съдът е залят от жалби срещу списъка "Магнитски"

37 фирми и 5 граждани искат спиране на изпълнението на решението на кабинета

Илияна Кирилова
Всички жалби вече са окомплектовани, а по 37 от тях във Върховния административен съд са образувани дела, които са разпределени на съдии.

Срещу решението на правителството, свързано с черния списък след санкциите на САЩ за корупция по закона "Магнитски" във Върховния административен съд (ВАС) вече има 42 жалби. Това казаха за "Сега" от съда. Всички жалби вече са окомплектовани, а по 37 от тях са образувани дела, които са разпределени на съдии. Предстои това да бъде направено и с останалите 5. С по-голяма част от жалбите се иска и спиране на предварителното изпълнение на решението на кабинета. По тези искания магистратите трябва да се произнесат в 3-дневен срок. Очаква се това да се случи още в началото на следващата седмица.

Повечето от делата са заведени от фирми, но 5 от жалбите са на физически лица - свързаните с Делян Пеевски Жана Канелова и Александър Георгиев, както и свързаните с Васил Божков Борис Бекяров и Александър Ангелов. Петият е подалият оставка зам.-председател на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, който лично бе санкциониран за корупция от САЩ заедно с Божков и Пеевски и посочен от Вашингтон като човек на Пеевски.

Всички обжалващи настояват съдът да обяви рeшението на правителството за нищожно. Някои изтъкват и липсата на мотиви на акта на МС, както и че той не почива на никакъв междудържавен документ. Юристи вече предупредиха, че тъй като става дума за ограничаване на основни права на собственост, бъдещият парламент трябва да уреди със закон последиците от американските санкции. 

Както "Сега" вече писа, повечето от жалбите са от името на компании, свързани с Васил Божков, сред които са "Транс Нове", "Лотария БГ", "Евробет" и "Геймс Ънлимитед".

Решението на правителството да бъде съставен черен списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от САЩ по закона "Магнитски", бе взето на 4 юни. Същия ден Министерството на финансите огласи два списъка. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък.

ВАС вече остави без разглеждане жалбата на партията на Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета. Магистратите приеха, че няма законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за движението по силата на този акт. Решението по никакъв начин не засяга възможността на партията да участва в предсрочните избори, нито ЦИК може служебно да заличи регистрацията й.

Вижте също:

Санкциите по закона "Магнитски" изненадаха и управляващите

Майката на Пеевски се разграничи от сина си

Прокуратурата пита САЩ защо Пеевски е корумпиран олигарх

И Пеевски атакува в съда списъка "Магнитски"

Още по темата