Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мобилното приложение за COVID сертификата ще е готово до 31 юли

Някои лаборатории изпитват проблеми с пуснатия в последния момент образец за проведено изследване за вируса

Илияна Кирилова

Дългоочакваното приложение за мобилен телефон, от който гражданите да могат да свалят и показват при нужда сертификата си за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест ще бъде готово след месец. "Мобилното приложение тип „портфейл“ за здравни сертификати е в процес на разработка. По план апликацията трябва да бъде готова до края на месец юли, 2021 г.". Това гласи информация на "Информационно обслужване", изпратена от здравното министерство в отговор на въпроси на "Сега".

Въпросното приложение се обещава от няколко месеца от здравните власти. Още в края на май, когато бе утвърден първия образец за сертификатите - този за ваксинация, от "Информационно обслужване" увериха, че работят и по мобилното приложение. Утвържадаването на всички образци обаче се забави - този за преболедуване бе налице в началото на юни, а едва на 30 юни бе утвърден и последният сертификат -  за отрицателен писиар или антигенен тест. Сертификатите влязоха в сила на територията на 33 европейски страни от 1 йли. 

Утвърждаването на сертификата за отрицателен резултат от проведено изследване в последния момент създаде поредните проблеми с електронната система за въвеждане на данните от ваксинацията. Сертификатът за отрицателен тест би трябвало да се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването, както и да може да се свали в електронен формат от интернет страницата на Националната здравно-информационна система - https://his.bg. Част от лабораториите обаче не успяват да го издават, сигнализираха граждани в социалните мрежи. "Сега се връщам от Неоклиник. Дадоха ми хартиен носител. Жената каза, че системата изобщо не им дава опция да се качва от тях негативен пср или антигенен. Системата им дава само да качат ваксиниран или преболедувал. Утре пътуваме, надявам се да не ни се създаде проблем на границата", казва жена във фейсбук група за пътувания в Гърция. 

В тази връзка от МЗ отговориха, че от вчера сутринта системата за издаване на европейски зелен COVID сертификат, която е част от Националната здравно-информационна системата (НЗИС), има възможност да генерира документи за негативен резултат от изследване за коронавирус. "Документът може да бъде издаден от всяка лаборатория, която е провела изследването и е въвела необходимите данни в НЗИС. Част от лабораториите, които са свързали системите си с НЗИС, вече успешно издават сертификати за негативен тест от изследване за коронавирус. Сертификатът вече е достъпен и на сайта https://his.bg и може да бъде изтеглен чрез ЕГН, номер на личната карта и Национален референтен номер, който трябва да се изиска от лабораторията, провела изследването", коментираха оттам на въпроси на "Сега".

Във връзка с много въпроси от граждани, свързани с влизането в страната с цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, от МЗ подчертаха, че тези сертификати могат да бъде заменен с аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

 

Мобилен справочник 

МЗ обмисля разработването на мобилно приложение на Справочник за диагностика и лечение на COVID-19. "След повече от 1 г. от пандемията от коронавирус се натрупа мащабен опит най-вече в страните с развито здравеопазване, като за този период се разработиха систематизирани терапевтични подходи. Те са базирани на рецензирани доказателства от клинични проучвания и мета-анализи, включващи стотици хиляди участници. Положителните практики и доказани научни факти се събират и обобщават непрекъснато. Към настоящия момент, въпреки че липсва все още ефективно противовирусно лечение, придържането към строго прилагане на тези протоколи и препоръки  позволи значително намаляване на смъртността от COVID-19, съкрати продължителността на болничното лечение и намали значително процента на тежки последици от болестта, а също така оптимизира и финансовото изражение на лечението", посочват от министерството. Затова там са създали работна група, която да изготви систематизиран терапевтичен справочник за лечение на инфекцията, който да е с препоръчителен характер. Работната група ще изготви документ в две части - "ядро", което ще обединява водещия международен опит в диагностиката и лечението на коронавирус, и "експертна основа" с препоръки на уважавани български експерти в отделните направления на медицината.

 

Още по темата