Медия без
политическа реклама

Съдът пак спря вписването на промените в ББР

Министърът на икономиката обяви, че ще съди за вреди двамата надзорници, които блокират новите назначения в банката

30 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Вписването на промените в ББР, поискани от икономическия министър Кирил Петков, отново са спрени от съда.

Софийският градски съд е спрял вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие. Това се вижда от съдебното определение в партидата на дружеството в Търговския регистър. Междувременно днес министърът на икономиката Кирил Петков обяви, че ще съди за нанесени вреди на банката двамата досегашни членове на Надзорния съвет, които с жалбите си блокират назначаването на нов мениджмънт. 

Определението е постановено от съдия Валерия Братоева. Тя се е произнесла по искане на Николай Димитров - един от старите членове на УС на банката. Той иска спиране на вписването на промените, направени от икономическия министър Кирил Петков на 23 юни. Димитров твърди, че решенията на министъра, както и на УС и на Надзорния съвет на банката са нищожни. Димитров ги е атакувал пред съда. Затова и иска спиране на вписването, докато магистратите не се произнесат по съществото на спора. 

Съдия Братоева обяснява, че за да бъде спряно едно вписване е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо. Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да спре вписвано, тъй като то се основава на акт на БНБ. Съдът обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които министърът иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество. Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди.

Преди седмица Мария Вранеску от Софийския градски съд спря вписването на новото ръководство на ББР. Това ядоса икономическия министър Кирил Петков. "Решението на съдийката от СГС е в пълно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми един милиард, когато вече всичко е завършено и казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише и не може да се спира, се получава дълбокото вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със закона да спре това назначение", каза тогава икономическият министър. 

Вместо да обжалва спирането, на 28 юни Петков внесе ново заявление за смяна на управителния съвет на ББР и за увеличаване на броя на членовете на Надзорния съвет. Пак се иска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни директори на банката се предлагат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Преди месец министър Петков отстрани двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска от стария надзорен съвет, но те обжалват. Междувременно Петков предприе друг ход, за да елиминира гласовете на бойкотиращите стари членове - разшири състава с още двама - Щонов и Михов.

В следващите две седмици ще имаме ново ръководство на Българската банка за развитие, защото предишното е допуснало огромна грешка, като е раздало 946 млн. на 8 клиенти и още близо 1. млрд. на останалите 12, което прави общо 20 клиенти.

НА СЪД 

Министърът на икономиката обяви на среща с медиите, че още днес ще заведе дело в съда срещу двамата от надзорния съвет на Българската банка за развитие, които блокират всички важни кадрови промени в ББР. Става дума за Велина Бурска и Николай Димитров, които Петков поиска да освободи, но те контраатакуват с жалби. Така на практика се блокират и смените в Управнителния съвет, и цялата работа на банката. "Вече 5 седмици  не можем да влезем в управлението на ББР и губим ценно време, в което банката би могла да провежда важни политики за подпомагане на бизнеса. Ето защо ще заведа дело за вреди директно срещу Бурска и Димитров", каза Кирил Петков.

ПРОВЕРКА

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за проверка дали се спазват правилата за случайното разпределение на делата, образувани по исканията за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия. "Причина за това са информация и сигнали, изпратени до Министерството на правосъдието от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в органите на управление и надзор на публични предприятия, попадащи под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд", обяснява МП.

Според министерството не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са правилата. 

"Очакванията към Инспектората са да бъдат предприети действия за своевременно преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде констатирана", обяви още ведомството. Преди седмица зам.-министър Иван Демерджиев изпрати писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Няма обратна информация от съда да са предприети действия, сочи още МП.

Още по темата