Медия без
политическа реклама

Държавата е на минус със 100 млн. лева от влизането на ББР в ПИБ

Владислав Панев: Банката за развитие плати по 5 лв. за акции, които в момента струват по 1.70 лева

27 Юни 2021
Илияна Кирилова

Държавата е на минус с около 100 млн. лева от сделката, при която стана съсобственик в Първа инвестиционна банка. Това изчисли финансистът Владислав Панев. Чрез единствената държавна банка ББР предното правителство наля 140 млн. лева в ПИБ с обяснението, че капиталовото укрепване на тази банка е важно условие за допускането на България в чакалнята за еврото. Инвестицията предизвика скандал, защото по онова време акциите се котираха по 2.50 лева, а ББР ги придоби двойно по-скъпо - плати по 5 лева за акция. В момента книжата на ПИБ се котират на борсата още по-евтино - по 1.70, припомни Владислав Панев в предаването "120 минути" по бТВ. 

Преди дни отново Панев разкри, че противно на уверенията на експремиера Бойко Борисов ПИБ не е поемала ангажимент някой ден купи обратно акциите си от държавната Българска банка за развитие. Това е било потвърдено на общо събрание на частната банка. "Няма споразумение да изкупим акциите на ББР с лихвите, то не може и да има такова", е казал изпълнителният директор на ПИБ Никола Бакалов.

За този отговор разбрахме от пост във фейсбук профила на  Владислав Панев, който бе депутат от коалицията "Демократична България" в 45-ото Народно събрание. Панев припомни думите на бившия премиер Бойко Борисов, че ПИБ ще изкупи акциите обратно, при това с лихвите. "Сега лъжата лъсва, не че е голяма изненада", коментира Панев.

"Няма споразумение да изкупим акциите на държавната Българска банка за развитие с лихвите, то не може и да има такова",...

Posted by Vladislav Panev on Wednesday, June 23, 2021

 

През юни 2020 г. ББР инвестира 141 млн. лв. в ПИБ, с което й помогна да увеличи капитала си. Така на практика държавата придоби 18.3% от капитала на ПИБ, като купи над 28.250 млн. новоиздадени акции на цена 5.60 лв. за акция - двойно повече от пазарната цена в онзи момент. Днес котировките са още по-ниски - 1.70 лв.

Борисов тогава обяви сделката за изключително важна за влизането на България в еврозоната, а също така, че ПИБ ще си изкупи акциите  обратно, така че ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано изрично. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно", поясни Борисов. 

Бившият премиер и бившият финансов министър Владислав Горанов казаха още, че държавата ще може да участва пълноценно в yпpaвлeниeтo нa ΠИБ след сделката. С дял oт 18.35% дъpжaвaтa нe мoжe дa взимa cъщecтвeни peшeния зa yпpaвлeниeтo нa ΠИБ, но поне можеше да вкара свой представител в директорския борд или надзорния съвет. Дори и това  не се случи. 

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

Гастарбайтерите ще плащат данъци за доходите си в Германия

24 Март 2024

МФ пусна проектозакон за еврото без посочен курс

26 Март 2024

"Кресненската магистрала" се отлага за идното десетилетие

28 Март 2024

Надвисна нов риск държавните гори да бъдат приватизирани

25 Март 2024

Германия затваря седем ТЕЦ на въглища

26 Март 2024