Quantcast
Украйна: Филип Киркоров заплашва националната сигурност | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Украйна: Филип Киркоров заплашва националната сигурност

Певецът вече е персона нон грата и в Литва, а в България композитори се чувстват излъгани от него
4 018
 БГНЕС
Филип Киркоров в България през 2019 г.

Украйна обяви Филип Киркоров за „заплаха за националната сигурност“ и вкара руската попзвезда в черния списък на артисти, които са нежелани в страната. Съобщението се появи на сайта на Министерството на културата и информационната политика в страната. Ведомството периодично обновява списъка с лица, на които е забранено да влизат в Украйна, както и да бъдат излъчвани телевизионни програми с тяхно участие. Киркоров е в този списък от 22 юни. 

През януари певецът обвини в предателство украинския президент Владимир Зеленски. Киркоров твърди, че със Зеленски са били близки приятели, а също така "са споделяли една и съща сцена и телевизионни предавания". Според изпълнителя Зеленски се отрекъл от него и не му позволявал да влезе в Украйна.

Преди това още една страна, която беше част от СССР, забрани на Киркоров достъп до територията си. Така планираните за лятото концерти на Киркоров във Вилнюс и Клапейда пропаднаха, защото през януари Литва обяви звездата за персона нон грата за период от 5 години. Литовското Външно министерство съобщи, че Киркоров е изнасял концерти в Крим, като по този начин е подкрепил политиката на Москва и незаконното анексиране на полуострова. "Изпълнители, които подкрепят окупацията на Крим, не бива да бъдат толерирани в нито една демократична държава. Ние имаме твърда позиция към подобни публични фигури и нямахме никакви колебания да добавим Киркоров към списъка на хората, които не са добре дошли в Литва", обяви вътрешният министър Агне Билолайте. Отбелязва се, че Киркоров има двойно гражданство - руско и българско, което го прави и гражданин на ЕС.

Въпреки че също не признава анексирането на Крим, България не предприема подобни мерки към артистите, посещаващи окупираните от Русия територии. Но преди няколко години Киркоров бе обект на критики и у нас, макар по съвсем друг повод. В началото на 2012 г. петима български композитори - Александър Савелиев, Димитър Пенев, Иван Пеев, Найден Андреев и Сашо Бръзицов, обявиха, че дават родения във Варна певец на прокурор. Причината  — години наред той пеел техни песни, много от които са станали хитове в Русия, продавал плочи с някои от тези песни в милионни тиражи, без да им плати и стотинка.

На един концерт през 2011-а в Зала 1 тя НДК Киркоров разказа на публиката, че няма да изпее някои от песните, които очакват. защото „няколко алчни български композитори“, вместо да са му благодарни, че е направил песните им популярни, му искат пари. Авторите не успяха да го осъдят - Киркоров се оказа обграден от фирми, някои от които вече фалирали, така нямаше кой да понесе отговорност.

Още

Три литовски шамара за националния ни отбор по футбол

09.10.2021

2273
САЩ свалят санкции, за да може Виктория Нюланд да влезе в Русия

10.10.2021

15779
Международно известен учен е сред арестуваните чужденци от Арсенал

09.10.2021

4242