Quantcast
МОН проверява знанията по история на 1700 седмокласници | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН проверява знанията по история на 1700 седмокласници

Целта е да се проследи напредъкът им от пети клас, откакто учат по нови програми
4 108
 ЕПА БГНЕС
Резултатите на 7-класниците няма да се оформят като оценка, а са само база за изследване

1700 седмокласници от 78 училища в страната решават днес тест по история и цивилизации, съобщават от МОН.

Резултатите им няма да се оформят като оценка. Те са база за изследване, което ще установи доколко са постигнати заложените цели в новите учебни програми, посочват от МОН. Сегашните седмокласниците са участвали в проучването и през учебната 2018/2019 г., когато са били в пети клас. Идеята е да се проследи напредъкът на едни и същи ученици при формирането и развиването на умения и ключови компетентности в прогимназиален етап. През 2020 г. заради пандемията тестът се проведе само в 38 училища.

В изследването е включена извадка от ученици с различен успех, от различни видове училища в различни по големина и географско разположение населени места. Целта е да се получат национално представителни резултати, а не да се измерват постижения на отделни ученици, училища или региони.

Тестът по история и цивилизации за седмокласниците е с продължителност 50 минути. Оценяването на задачите със свободен отговор се извършва в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН.

Анализът на резултатите ще бъде изготвен до края на септември т.г. Чрез него ще се проследи натрупването на специфични умения за учебния предмет, придобиването на ключови компетентности с акцент върху функционалната грамотност на учениците. Мониторингът ще помогне за прилагането на политики и мерки, които са насочени към подобряване на качеството на образованието по история и цивилизации.

 

 

Още

И ледът си има своите географски премеждия

20.08.2021

394
Подводни руини карат учени да преосмислят историята на Венеция

28.07.2021

1125
Точно сега е моментът да отидете в Дубровник

23.07.2021

1169