Quantcast
ЕС налага нови санкции срещу Беларус | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС налага нови санкции срещу Беларус

86 души и организации попадат в санкционния списък, плюс 7 икономически области
Обновена
1 418
 flightradar24.com
След въздушната блокада Беларус може да понесе още икономически санкции

Европейският съюз наложи четвърти пакет санкции срещу Беларус. Министрите на външните работи на ЕС обявиха решението си на днешното си заседание в Люксембург. Някои от тях са свързани с принудителното приземяване на полета на "Райънеър" и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Министрите разговаряха с лидера на опозицията Светлана Тихановска на работна закуска преди заседанието.

Съветът на ЕС "Външни въпроси" реши също да бъдат наложени икономически санкции на Беларус в седем области, но преди да бъдат пуснати в действие, ще бъдат обсъдени на срещата на върха на 24-25 юни и ще бъдат утвърдени след това. Те ще бъдат насочени към беларуския износ за ЕС в конкретни отрасли. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че обхватът на санкциите се простира "от тютюневата продукция до износа на калий, който е ключов продукт. Беларус изнася калий за Европа, Китай и Бразилия. Ще има също финансови мерки и санкции в сферата на нефтохимията. 

В началото на юни ЕС въведе забрана за прелитане през въздушното пространство на ЕС и за достъп до летищата на ЕС от страна на всякакви беларуски превозвачи. От съюза се заканиха, че въведените санкции за страната са едва началото. САЩ също обявиха, че въвеждат санкции срещу Беларус заради отклонения самолет на "Райънеър", принуден да кацне в Минск.

Съветът ще обсъжда и актуалната обстановка в Ирак в рамките на предстоящите през есента парламентарни избори там. Предвидена е среща с министъра на външните работи на страната Фуад Хюсеин в рамките на работен обяд. Латинска Америка и Карибите са бъде друга тема на вниманието на съвета. България е представена от министъра на външните работи Светлан Стоев.

Още

Спорът между ЕС и Полша ще се разреши в Брюксел

21.10.2021

782
Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

19.10.2021

6437
ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1204