Медия без
политическа реклама

Едва 274 деца ще получат компенсация, че не са приети на градина

От СО преговарят с МОН право на допълнителна помощ да имат и децата от 2 до 3 г.

21 Юни 2021
Илияна Кирилова
Изчисленията за 3600 деца, които ще получат компенсация заради това, че не са приети на градина, се оказаха грешни

Само 274 деца са одобрени да получат компенсация за това, че не са приети в общинска детска градина, съобщи Би Ти Ви.  Броят им е фрапиращо нисък на фона на и без това малкото прогнозни бройки, които държавата изчисли, че ще могат да се възползват от мярката - 3600. Заради тези данни вчера родители за пореден път излязоха на протест с искане за държавна помощ за всички неприети деца и за ударно строителство на нови детски заведения.

За последно родители поискаха оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради недостига на места в детските градини на 4 юни. Причина бе, че на първо класиране 10 252 останаха без места в столичните детски градини. Приети бяха 9 907 деца.

Заради създалото се недоволство Фандъкова възложи на новия си заместник Мирослав Боршош да проучи възможностите за промени в наредбата на МОН за отпускане на компенсации на неприетите на градина деца, които да дадат възможност на повече семейства да се възползват от тях, прехвърляйки отговорността за нерешния с години проблем на СО върху държавата. Той пък на свой ред заяви, че иска компенсацията за неприето дете да се увеличи от 291 лв. на 650 лв., (с около 350 лв., колкото е издръжката на дете в общинска детска градина), като разликата да се поеме от Столична община.

И вчера от Столичната община заявиха, че водят преговори с просветното министерство за увеличаване на обхвата на децата, които могат да се възползват от помощта - като към тях се включат не само децата от 3 г. нагоре, но и 2-годишните малчугани. Обсъжда се и преосмисляне на критериите за достъп до помощта, защото сегашните са доста ограничаващи.

Просветното министерство постави 6 изисквания пред родителите, чиито деца на се приети на ясла или детска градина, за да получат компенсация. Детето трябва да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище и да не е прието поради липса на свободни места, да не е записано в нито една държавна или общинска детска градина или училище, а общината по настоящия адрес на детето - да не e предложила на родителите друго равностойно място и т.н. и т.н.

 

Още по темата