Медия без
политическа реклама

74 млн. лв. и 7 години не стигнаха да се завърши Арена Бургас

Поредният официален срок за откриване не бе спазен и не се знае още колко ще се протака завършването на двойно поскъпналата зала

Георги Филипов
Така изглежда "Арена Бургас" към деня, в който трябваше да бъде официално открита.

Ако приемем, че средата на месец юни е около 15-о число, то тази седмица пред зала "Арена Бургас" трябваше да има церемония по рязане на ленти. Но нямаше. Няма да има и следващия месец, а вероятно и по-следващия. Защото строителството, макар и на финалната права, все още е подвластно на неуточнени във времето условия и неизпълнени финансови ангажименти, както и на липсата на каквото и да е управление на процесите от служебния спортен министър Андрей Кузманов.

Ръководството на собственика на залата – държавното "Академика 2011" ЕАД, се опитва да лавира между спокойствието, което му осигуряваше властта на ГЕРБ, и променената политическа обстановка. То трябва да се справи с въвеждането на ред в хаоса, в който само участваше, така че залата все пак да бъде завършена и узаконена. В същото време абсолютно неясно е каква е позицията на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта, което до момента не е взело никакво отношение нито по управлението на "Академика", нито конкретно по въпроса за залата.

"На 18 май 2021 г. получихме актуализиран линеен график от дружеството, което изпълнява дейностите по строителството на "Арена Бургас", в който поемат ангажимент, че залата ще бъде изцяло завършена в средата на юни", се казва в отговор на запитване до ММС, получен на 26 май след двуседмично мислене.

На практика това не е отговор на министерството, тъй като то само се явява пощенска кутия на запитването и препраща отговори, дадени от "Академика 2011". А фирмата все още е с непроменено ръководство – същото, което сътвори серия от спорни обществени поръчки в последните години. Най-популярната от тях е за оборудване именно на залата в Бургас за 5 млн. лв., в която

 

стартовият пистолет беше оценен на 200 000 лв.,

 

а цялата система за времеизмерване на 750 000 – почти три пъти над обективната стойност.

Проучване на "Сега" показва, че няма как залата да бъде готова поне и в следващия месец. Там все още се монтират седалки, доставя се вентилационната система, очакват се доставки и на други материали, свързани с довършителните работи, както и оборудване. Наш източник заяви, че залата е 90% готова, като тепърва ще се задвижи процедурата по издаването на Акт 15.

Защо се стигна дотук? Строителството на "Арена Бургас" официално е започнало на 14 декември 2014 г., сочи информационната табела, която трудно, но все пак може да се открие на обекта. Според нея строителството трябва да завърши за 759 дни. Оттогава са изминали 6 години и половина. Само в последната година ръстът на вложени материали като арматура и алуминий е над 100%. Това прави сметките на изпълнителите, които са правени преди години, абсолютно безсмислени. В момента те работят на практика на загуба, тъй като разходите за материали не само са изяли потенциалната печалба, но и се изисква допълнителен собствен ресурс за изпълнение на дейностите.

Причини за забавянето може да се търсят в няколко посоки. Едната е фактът, че след като започна скоростно изпълнението на проекта с наличните 5 млн. лв. от община Бургас, се наложи цялостно препроектиране поради нарасналите изисквания залата да отговаря на редица условия, включително капацитет, възможност да приема атлетически състезания и др.

Втората сериозна причина е фалитът на единия от партньорите в дружеството - "Дворана" ДЗЗД – "Понсстройнженеринг". На практика излизането на основния изпълнител на строителните дейности налага променена конфигурация на изпълнителите. През годините имаше и редица обжалвания на последващи обществени поръчки, макар те да нямаха пряко отношение към строителството, а към оборудването.

Оказва се, че към 26 май (когато служебното ръководство на ММС отговори на запитването) за залата са изплатени 60 401 327 лв., и остава да бъдат заплатени суми в размер на 3 454 610 лв. "Към днешна дата не е необходимо допълнително финансиране за завършване на залата", се казва в становището на ММС/"Академика". Според техните разчети строителството на залата, доставката и монтажът на спортното оборудване и всички други разходи, свързани с пускането на залата в експлоатация, възлизат на 63 855 937 лв.

Всъщност, с отпуснатите през август 2020 г. от правителството на Бойко Борисов нови 5 млн. лв. "Арена Бургас" се оскъпи до обща сума от 73.8 млн. лв. Това е с 35.4 млн. лв. над предварително обявената стойност или близо два пъти (1.92 пъти) по-скъпо.

Новостроящата се спортна зала в Бургас се превръща във все по-тежко перо за бюджета, но това очевидно не притеснява никого от правителството. Златното" съоръжение в кв. Изгрев" вече надхвърля двойно първоначалната си планирана стойност и подгони 75 млн. лв.

Към средата на юни пък най-големият въпрос е

 

какво става с атлетическата писта, която все още не е монтирана

 

и дори не е ясно дали е закупена. В поръчката за оборудване със спортни уреди тя не беше включена, а от победителя в нея - "Арете строй", се изискваше само да изгради конструкция. Тогава отговорите на "Академика" гласяха, че "сме предприели всички правни и фактически действия, за да осигурим пълния комплект от необходимите спортни съоръжения и оборудване за залата, така че да могат да бъдат провеждани както тренировки, така и състезание от национален и международен ранг".

Сега, 9 месеца по-късно, от "Академика" прехвърлят отговорността на строителя "Дворана": "Лекоатлетическата писта е включена в обхвата на обществената поръчка за проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала "Арена Бургас", проведена през 2014 г. от община Бургас, и ще бъде доставена от строителя в рамките на сключения с него договор". Това би трябвало да е било ясно още през ноември 2020 г., но тогава "Академика", подвластно на друго управление на ММС, имаше различна теза.

Понастоящем

 

въпросът е кой ще плати около 1 млн. лв. за пистата

 

По наша информация дълго време възложител и изпълнител са си прехвърляли топката зад кулисите. В крайна сметка задължението се е паднало на друг от участниците в "Дворана" – ВДХ. Това е бившата "Водстрой 98", която е свързвана със санкционирания по американския закон "Магнитски" бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и заради която скорострелно започна процедурата по строителство на залата през 2013 г. Тогава, без осигурено финансиране за цялото изграждане, община Бургас плати 5 млн. лв. на "Водстрой 98", за да построи каквото може до кота 0.

Ако има нещо гарантирано за пистата, това е, че ще бъде произведена от италианската компания Mondo – нещо, което в спортните среди се знаеше отдавна. "Академика" успя да го артикулира едва на 11 юни, когато след ново двуседмично мислене обяви: "Изпълнителят има задължение по договор да предаде в завършен вид лекоатлетическата писта при въвеждане на залата в eксплоатация и получаване на Акт 16. "Академика 2011" ЕАД няма да приема за изпълнена поръчката, в случай че при получаване на Акт 16 лекоатлетическата писта не може да бъде използвана по предназначение."

Може би най-накрая, след изборите за Народно събрание, цялата тази сага ще приключи и остава само надеждата, че всичко, предвидено като разходи до момента, ще остане във вида, в който се съобщава. И че няма да се наложи да се измислят нови схеми, чрез които да се доплащат още милиони за забавяне и лошо направени изчисления. "Арена Бургас" и без това поскъпна над два пъти, откакто бе започната през 2014 г.

Още по темата:

"Арена Бургас": Без писта, но със стартов пистолет за 200 000 лв.

Нарушения в конкурса пак отлагат откриването на Арена Бургас

Ключови думи:

Арена Бургас, зала, ММС

Още по темата