Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР извика на разпит бивши прокурори и следовател

Б. Рашков поиска и бившият премиер Борисов да бъде разпитан

18 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова

Бивши прокурори и следователка са били извикани на разпит в Главна дирекция „Национална полиция“, твърдят източици на БНР. Това е станало във връзка с проверки, по които МВР работи и които бяха обявени от министри от служебния кабинет. 

Според непотвърдена информация на „Хоризонт“ сред призованите първоначално е бил и действащ прокурор. Източници от МВР обясниха, че бившите прокурори и следователката са поканени като граждани да дадат писмени сведения във връзка с провеждаща се проверка.

Пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди, че висши магистрати са викани в ГДНП, но не знае по какви обстоятелства. По информация на "По света и у нас" Бисерка Стоянова – следовател от Националната следствена служба, е сред призованите от Чуков, разследвщ полицай от ГДНП.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е бил сред виканите на разпит в ГДНП. Пред БНТ той каза, че е питан за факти отпреди 12 години, подробности за които той не помни. "Питаха ме небивалици, с които се опитват да уязвят един бивш премиер", каза още Мирослав Найденов пред bTV. Бившият прокурор е питан дали може да даде телефонния номер на Бойко Найденов, който беше директор на Националното следствие. Изпълняваше и функциите на главен прокурор, след като Борис Велчев стана конституционен съдия до избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. 

Вътрешният министър Бойко Рашков изрази мнение, че по това разследване трябва да бъде извикан на разпит и бившия премиер Бойко Борисов. "Ако службата прецени, той трябва да бъде привикан за разпит. Личното ми мнение е, че проверката няма да бъде пълноценна, ако премиерът не бъде разпитан, посочи Рашков пред Нова тв.

Николай Кокинов стана известен от записите на подслушани разговори в дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя след избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. "Не ми се подсмихвай, ти си го избра", е една от репликите на Кокинов към Борисов. В разговорите участва и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който към онзи момент е разследван и обсъжда с прокурора делото срещу него в присъствието на Борисов.

"Знаеш ли кое е лошото, като са го разпитвали тоя Симеонов (бившия шеф на фонд "Земеделие", дал показания срещу Найденов и пратен заради това аташе в Брюксел), те са го питали вътре: Борисов ли ти предложи да отидеш в Брюксел... Я си представи, че утре го вкарат в зала т'ва и тоя го изправят пред 100 човека и той ще каже - ми те ме викнаха горе и ми предложиха да отида в Брюксел, за да си мълча", казва тогава бившият земеделски министър.

Според информацията до момента настоящите действия на МВР касаят изнесените данни от вътрешния министър Бойко Рашков, че бившият премиер е заплашвал бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Рашков извади документи по историята с канибалската заплаха, за която неназован свидетел разказва. Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител.

Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си, министър от правителството на Борисов е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил. лв. и би влязъл в затвора. Служебният министър не беше конкретен кой министър е бил спасен. Но направи препратка към прословутата срещу в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записани разговори. 

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков извади документи по историята с канибалската заплаха, за която неназован свидетел твърди, че му е отправена от вече бившия премиер Бойко Борисов. Целта на заплахите била свидетелят да оттегли показанията си, които уличават

 

Ключови думи:

прокурор, разпит, МВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?