Медия без
политическа реклама

Българите са разтроени в оценката си за ГЕРБ

Сондаж на "Галъп" регистрира нееднозначно мнение за управлението на партията

18 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова
Бойко Борисов

Два месеца след падането на ГЕРБ общественото мнение за управлението й е разтроено, показа телефонен сондаж по актуални теми на "Галъп". Приблизително по една четвърт от българите се изказват положително или неутрално, при останалите доминира отрицанието. Раздробена оценката изглежда така: 7,1% смятат, че управлението на партията на Бойко Борисов е напълно успешно, 19,8% – по-скоро успешно, 22,0% – нито успешно, нито неуспешно, 22,8% – по-скоро неуспешно, а 26,9% – напълно неуспешно.

Първата оценка за служебното правителство е позитивна: 58% казват, че го одобряват, а 33,2% не го одобряват. 

Вчера "Галъп" излезе и с изследване на електоралните нагласи. То показа, че "Има такъв народ“ (ИТН) и коалицията ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли. Партията на Слави Трифонов дори изпреварва със съвсем малко бившите управляващи - 21,2% за ИТН срещу ГЕРБ – с 21%. Проучването е второто, което отчита преднина на ИТН. 

Изследването за вота на 11 юли посочи още, че трета политическа сила ще е БСП – 15,9% подкрепа, следвана от "Демократична България"  с 12,1% ДПС получава 11,9%, ако изборите са днес, а "Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,8%. Коалицията "Български патриоти" е под чертата за влизане в новия парламент с 3,5%, "Възраждане" пък взима с 2,7%, а партията на Васил Божков "Българско лято" – 2,4%.

Социолозите коментираха, че една от интригите е именно коя формация ще вземе първото място, което в момента е невъзможно да се предвиди. Друга интрига, също много важна, е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност. За месец подкрепата им се е увеличила. Проучването на "Галъп" от средата на май бе дало 20.1% за ИТН, за „Демократична България“ 11,6% и 5.6% за „Изправи се! Мутри, вън!“. Ръстът от 2% не е голям, но пък се съчетава с почти същия спад при ГЕРБ. Третата интрига за 11 юли е какви са шансовете конкретно на дясното обединение "Демократична България" за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултат в последните месеци. Четвъртата интрига е около бариерата за влизане в бъдещото Народно събрание. Най-големи шансове там има коалицията „Българските патриоти“.

Общо, 3,5% са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и др.

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така: "Ако изборите бяха днес, 58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% – че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят". Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Сондажът по актуалните теми проучва още нагласите по закона "Магнитски" и поведението на България спрямо Северна Македония. Санкциите на САЩ се одобряват, макар и да няма особена обществена запознатост. 49,2% одобряват, а 31,6% не одобряват. 70% от българите са против отстъпки пред Северна Македония, на противоположното мнение са 19,3%. Останалите се колебаят.

----------

За сондажа по актуални теми: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (890 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 14-16.06.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на 55 хиляди души. Възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл болкан”.

За проучването на социологическите нагласи: Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. По поръчка на БНР.