Quantcast

Медия без
политическа реклама

Концесията на летище "Пловдив" отново се провали

16 Юни 2021

Правителството прекрати процедурата за определяне на концесионер на летище Пловдив, открита на 28 февруари 2020 г. Причината е, че до крайния срок, 23 февруари 2021 г., не е подадено нито едно заявление и оферта, както и няма постъпило искане за удължаване на определения срок.

Предвижда се да бъде извършен независим анализ относно целесъобразността и възможностите за откриване на нова процедура за възлагане на концесия, като се вземат предвид тенденциите за развитието и възстановяването на авиационната индустрия вследствие на пандемията от COVID-19, се посочва в правителственото прессъобщение.

Опитът държавата да даде на концесия летище "Пловдив" се проваля за пореден път. Процедурата, открита малко преди избухването на ковид-пандемията в Европа - през февруари 2020 г., бе удължавана на няколко пъти, но кандидати така и не се появиха.

Πpeз лятoтo нa 2018 г. лeтищe "Πлoвдив" бeшe близo дo нaмиpaнeтo нa ĸoнцecиoнep. Зa нeгo ce cъcтeзaвaxa ĸитaйcĸaтa НNА Аіrроrt Grоuр и плoвдивcĸoтo oбeдинeниe мeждy „Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa“ и тpaнcпopтнaтa ĸoмпaния ΠИMK. Kитaйcĸaтa oфepтa бeшe зa 79 млн. eвpo, но китайците се отказаха от подписване на договор. Бългapcĸoтo инвecтициoннo пpeдлoжeниe беше зa 65.5 млн. eвpo, но миниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa решиха, чe имa пpeĸaлeнo гoлямa paзлиĸa с първата оферта и пpoцeдypaтa бeшe пpeĸpaтeнa.

Припомняме, че изискването при последната процедура бе концесионерът да е летищен оператор от международен мащаб, който обслужва поне 450 000 пътници за период, не по малък от 5 години през последните 10 години. Наемателят на летището освен това трябваше да поеме и ангажимент за инвестиции от поне от 160 милиона лева  в 35-годишния срок на концесията. 

Министър на транспорта Георги Тодоров заяви, че ще се изработят няколко варианта за бъдещето на летището, което е в много тежко финансово състояние и се нуждае от сериозна инвестиционна програма за подобряване на инфраструктурата.

Ключови думи:

летище Пловдив, концесия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?