Quantcast
НАТО пак заговори за пари, но България изостава от целта | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

НАТО пак заговори за пари, но България изостава от целта

Държавите от Алианса се ангажираха да увеличат военните си разходи
1 239
 ЕПА/БГНЕС
"Семейната снимка" на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО. Българският президент Румен Радев е на първия ред, втори от ляво надясно. Американският президент Джо Байдън е на същия ред, втори от дясно наляво.

Държавите от НАТО обещаха да увеличат военните си разходи, личи от заключителния документ на срещата на високо равнище в Брюксел днес. 

"Колективно и поотделно сме ангажирани с по-нататъшно подобряване на баланса при разпределянето на разходите и задълженията н (...) Очаква се, че 10 членове на НАТО тази година ще похарчат за отбрана 2% от своя брутен вътрешен продукт или повече. Две трети от членовете планират да достигнат показателя 2% през 2024 г.", се казва в декларацията.

България е близо до средното равнище на разходи в НАТО, което е 1,6% от БВП. Седем държави са достигнали и леко са надминали целта от 2%. Три държави са "отличнички" - Хървати с 2,8%, САЩ с 3,5% и Гърция с 3,8%. Най-зле по този показател се представят Люксембург с 0,5% и Испания с 1%, която впрочем ще бъде следващ домакин на среща на високо равнище през 2022 г. Тогава НАТО ще трябва да приеме нова Стратегическа концепция, чието разработване бе възложено на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Постигнато бе съгласие за колективна отбрана срещу хибридните заплахи. "В случай на хибридна война Съветът (на НАТО) може да вземе решение за прилагане на чл. 5 (за колективна отбрана) от Вашингтонския договор, както е в случай на въоръжено нападение", пише в документа.

За първи път в историята си НАТО съгласува план за защита на климата и ще работи за намаляване на отделянето на вредни емисии от военните структури. Това ще се отнася както за военното производство, така и за ученията на терен.

Потвърдено бе обещанието НАТО да не разполага в Европа ядрени ракети с наземно базиране.

Също така бе потвърдено обещанието от срещата в Букурещ през 2008 г. Украйна и Грузия да бъдат приети някой ден в НАТО, но без конкретни срокове.

За Афганистан се казва, че няма да бъде изоставен след изтеглянето на НАТО, защото ще продължи да получава финансова и логистична помощ.

На срещата Турция се оплака, че не чувства достатъчна съюзническа солидарност в борбата си с тероризма.

 

 

Още

Афганистан обвинява САЩ за нападенията на талибаните

04.08.2021

1655
Русия отработи условни бомбени и ракетни удари в Черно море

03.07.2021

3665
Джо Байдън ще оправя грешките на Тръмп на срещата на НАТО

14.06.2021

276