Медия без
политическа реклама

„Сиела Норма”: В България компании изчезват, ако воюват с държавата

От фирмата си чакат 43-те милиона за доставените досега машини за гласуване

13 Юни 2021
БГНЕС
Веселин Тодоров

От „Сиела Норма“ – фирмата, която досега беше доставчик на машини за гласуване, продължават да настояват, че не носят отговорност, че не беше постигната сделка с Централната избирателна комисия (ЦИК) за допълнителни устройства.

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, обяви пред bTV, че лично е съдействал за среща между служебния кабинет и представители на производителя на машините „Смартматик“. „Не бягаме от отговорност, но не искаме да бъдем потърпевши”, заяви той.

От неговата компания се очакваше да осигури 1500 нови устройства, тъй като наличните 9600 бройки не са достатъчни за предсрочните избори на 11 юли. „Сиела Норма“ обаче поиска 15 млн. лв., докато държавата беше заделила 6.5 млн. лв. При разговорите между търговците и ЦИК нито една от двете страни не отстъпи и сделката помежду им пропадна. Затова служебното правителство се насочи директно към производителя.

„Надявам се това да бъде сделка между ЦИК и „Смартматик“. Ако имат нужда, аз съм казал, че ние абсолютно безплатно ще помогнем в тази сделка, но само ако ни помолят“, коментира Веселин Тодоров.

На въпрос дали извиват ръцете на правителството той отговори: „Ние сме толкова малки, че не можем да си помислим да извиваме ръцете на когото и да било. В историята на България огромни компании изчезват, като воюват с държавата. Как да си го помислим.“

Той призова ЦИК да ускори приключването на досегашния договор за 9600-те машини, по който комисарите дължат 43 млн. лв. с ДДС. „Малко е като експеримент - ние докога ще издържим и кога банкерите ще дойдат да ни опишат имуществото”, коментира Тодоров.

Още по темата